Latvijā teju 60% strādājošo iedzīvotāju darbu ir iespējams veikt daļēji vai pilnībā attālināti

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Latvijā 57% strādājošo darba pienākumus ir iespējams veikt daļēji vai pilnībā attālināti, liecina informācijas tehnoloģijas (IT) uzņēmuma "Accenture" uzdevumā veiktā pētījumu kompānijas SKDS aptauja.

Savukārt pilnībā visus darba pienākumus attālināti var veikt 16% strādājošo, bet daļēji attālināti - 41% iedzīvotāju, kuri daļu darba pienākumus var veikt tikai atrodoties darba vietā, bet daļu veikt arī attālināti.

Aptaujā noskaidrots: 41% atbildēja, ka viņu darba pienākumus ir iespējams veikt, tikai atrodoties darba vietā. Tāpat aptaujā tika noskaidrots iedzīvotāju viedoklis, vai viņu darba devējs sniedz iespēju strādāt attālināti. 40% respondentu atbildēja apstiprinoši, ka šāda iespēja ir pieejama, bet 23% strādājošo atzina, ka darba devējs šādu iespēju sniedz tikai īpašos gadījumos. Aptuveni trešā daļa jeb 34% aptaujāto atzīmēja, ka darba devējs šādu iespēju nesniedz.

No tiem respondentiem, kuriem darba devējs sniedz iespēju strādāt attālināti, 26% iedzīvotāju attiecīgo iespēju nav izmantojuši un nav strādājuši attālināti. Tiesa, lielākā daļa jeb 72% respondentu izmanto šo iespēju, liecina aptaujas dati

Aptaujā secināts, ka 31% aptaujāto respondentu attālināti strādā visu laiku, 23% attālināti darba pienākumus veic dienu vai divas dienas nedēļā, bet 18% attālināti strādā līdz četrām dienām nedēļā. Lielākā daļa jeb 73% strādājošo iedzīvotāju, kuri pēdējā mēneša laikā ir strādājuši attālināti, esošās situācijas dēļ no mājām strādā vairāk (ievērojami - 55%, mazliet - 18%).

Kā atklāts aptaujā, 87% Latvijas iedzīvotāju ikdienā mēdz iepirkties internetā, dažkārt to dara 70% iedzīvotāju, bet bieži - 17% respondentu. Šobrīd biežāk internetā iepērkas 20% Latvijas iedzīvotāju, savukārt 78% respondentu nav novērojuši izmaiņas savos iepirkšanās paradumos. 

Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju kopumā ir pozitīvi noskaņoti par digitālajām tendencēm pakalpojumu izmantošanā. Trešdaļa respondentu jeb 33% pārsvarā redz ieguvumus turpmākajā digitālo tehnoloģiju attīstībā (vairāk ieguvumus - 29%, tikai ieguvumus - 4%). Gandrīz puse jeb 46% iedzīvotāju saskata vienādā mērā gan ieguvumus, gan riskus, bet pārsvarā riskus saskata 15% iedzīvotāju.

SKDS aptaujā, ko pasūtīja "Accenture", 2020.gada aprīlī piedalījās vairāk nekā 1000 iedzīvotāju.

"Accenture" ir starptautisks vadības konsultāciju, tehnoloģisko pakalpojumu un ārpakalpojumu uzņēmums. Uzņēmums apkalpo klientus vairāk nekā 120 pasaules valstīs. "Accenture" Latvijas filiāle ir dibināta 2002.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu