Tukšums debesīs beidzies: Lidsabiedrībām ambiciozi plāni reisu atjaunošanai (11)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP / Scanpix

Tik tukšas debesis kā iepriekšējā mēnesī nebija bijušas sen. Tomēr šis tukšums pamazām beigsies, jo visā pasaulē pakāpeniski tiek atcelti aizliegumi lidot. Jau šajās dienās Eiropas debesīs atgriežas arvien vairāk lidmašīnu un sagaidāms, ka jūnijā salīdzinājumā ar maiju starptautisko lidojumu skaits pieaugs par vairāk nekā 400%.

Kā norāda “Forbes”, Eiropas lidsabiedrības gatavojas pamazām atgriezties pie ceļošanas brīvības kontinentā. Pieprasījums tam ir, un Eiropas robežas pamazām kļūst atvērtākas jauniem ceļotājiem, kas iepriekšējos mēnešus pavadījuši izolācijā Covid-19 dēļ.

Pirmdien regulārus lidojumus atsāka “airBaltic”, un arī citas lidsabiedrības Eiropā ir gatavas atsākt lidojumus. Vācijas “Lufthansa” ir pirmā lielā Eiropas aviokompānija, kas ir paziņojusi par saviem plāniem jūnijam – tad tiek plānots izpildīt vidēji 3600 lidojumu nedēļā. Tas jaunajos apstākļos var šķist ļoti daudz, taču salīdzinājumam – 2019. gada decembrī “Lufthansa” izpildīja ap 20 000 lidojumiem nedēļā. Līdz ar to “Lufthansa” ļoti pakāpeniski atjaunos savus lidojumus.

“Cilvēki ir noilgojušies pēc ceļošanas, un viņi atkal to var darīt,” teica “Lufthansa” vadītājs Harijs Hohmaists.

Pagaidām nav skaidrs, kas notiks ar lidojumiem ārpus Eiropas Savienības. Lidsabiedrības rēķinās, ka šīs robežas tiks atvērtas, sākot ar 15. jūniju, tādējādi veicinot izklaides braucienus uz Eiropu. Tomēr atsevišķas lidsabiedrības nesteidzas ar jauno lidojumu grafiku publicēšanu, jo tās nav tik optimistiski noskaņotas.

Lufthansa

Paredzams, ka vasaras sākumā atsāks lidot Vācijas lidsabiedrība “Lufthansa”. Vācijas nacionālā lidsabiedrība ir izteikusi ļoti ambiciozu mērķi – lidot uz vairāk nekā 130 galamērķiem visā pasaulē. Jau pašlaik ir iespēja iegādāties biļetes uz lidojumiem uz 100 galamērķiem Vācijā un Eiropas Savienībā uz jūnija pirmo pusi. No Frankfurtes varētu būt iespējams aizlidot uz Maljorku, Sofiju, Prāgu, Nicu, Budapeštu, Dublinu, Rīgu, Krakovu un Bukaresti. Savukārt no Minhenes – uz Briseli, Cīrihi, Maljorku un Vīni.

Tāpat jūnija otrajā pusē paredzēti 20 garie lidojumi uz Honkongu, Losandželosu, Toronto, Dubaiju, Mumbaju, Mehiko, Telavivu, Johannesburgu. Pašlaik “Lufthansa” izmanto 80 savas lidmašīnas un cer, ka līdz jūnija beigām tiks izmantotas jau 160 lidmašīnas.

Kas gaidāms? Pašlaik ir zināms, ka pasažieriem obligāta prasība būs vilkt sejas maskas lidmašīnas salonā.

Eurowings

Vācijas zemo cenu lidsabiedrība un “Lufthansa” grupas uzņēmums piedāvā lidojumus uz vairākām Eiropā iecienītām atpūtas pilsētām jau šajā vasarā. Lidojumi sākas jau maijā uz Prāgu. Sākot ar pirmdienu, ir iespējams iegādāties biļetes no Ķelnes, Minhenes un Štutgartes uz Palmu de Maljorku. Lai arī Spānijā formāli spēkā ir ceļošanas aizliegumi, atsevišķas viesnīcas joprojām ir atvērtas.

Tas pats attiecas arī uz Diseldorfas – Romas lidojumiem, lai gan Itālija pamazām sāk atvērt savas robežas.

Jūnijā lidsabiedrība piedāvā regulārus lidojumus – piecas reizes nedēļā uz Lisabonu. Tiesa gan, pilsēta joprojām faktiski ir slēgta ārvalstu tūrismam, un arī lielākā daļa naktsmītņu ir slēgtas.

Kas gaidāms? Lidojot ar šo aviokompāniju, jāpārliecinās, vai iecerētajā galamērķī nav spēkā kādi ceļošanas aizliegumi. Tas varētu mainīties, sākot ar 15. jūniju, kad Eiropas Savienība cer atjaunot pārvietošanās brīvību visā kontinentā. Līdz tam jārēķinās, ka robežas visā Eiropā būs slēgtas un tiks ļauti vien vietējās nozīmes un reģionālie lidojumi.

“Eurowings” gan norāda, ka gadījumā, ja aizliegumu dēļ rezervētais reiss tiks atcelts, bez papildu ierobežojumiem šo reisu varēs apmainīt pret jebkuru citu, kas lidos noteiktajā maršrutā. Arī šīs lidsabiedrības pasažieriem jārēķinās ar obligātu sejas masku vilkšanu lidmašīnu salonā.

Ryanair

Īrijas zemo cenu aviokompānija “Ryanair” ar saviem plāniem ir daudz “lēnāka”, taču tā cer no 1. jūlija nodrošināt aptuveni 40% no lidojumiem. Vasaras beigās tā cer veikt 90% lidojumu, kas ir – aptuveni 1000 lidojumi dienā. “Ryanair” jau pašlaik veic lidojumus no Londonas Stanstedas lidostas uz Portu un Lisabonu. “Ryanair” lidmašīnās obligāti būs jāvelk sejas maksas, kā arī lidmašīnas apkalpes personālam jāprasa atļauja izmantot labierīcības.

Swiss

Šveices nacionālā aviokompānija savu darbību jūnijā atsāks ar 180 lidojumiem no Cīrihes un Ženēvas uz 45 Eiropas pilsētām. Papildus tiem būs pieejami arī atsevišķi garie lidojumi uz ASV, Āziju un Āfriku. Pēc “Swiss” pārstāvju teiktā, atgriešanās debesīs notiks pakāpeniski, vasaras sākumā izmantojot vien 15-20% kapacitāti.

Jūnijā šī lidsabiedrība piedāvās lidojumus uz vairākām valstīm – Spāniju (Malaga, Barselona, Madride un Valensija), Itāliju (Brindisi, Florence, Neapole un Roma). Šīs abas valstis ir tās, kuras Eiropā no Covid-19 ir cietušas vissmagāk. Tāpat atsāksies lidojumi uz Parīzi, Briseli un Maskavu. Jau pašlaik “Swiss” izpilda lidojumus uz Amsterdamu, Atēnām, Berlīni, Lisabonu, Londonu, Portu, Gēteborgu, Kopenhāgenu un Stokholmu.

Tāpat trīs reizes nedēļā “Swiss” lidos uz Covid-19 vissmagāk skarto valsti pasaulē ASV – uz Ņūarkas lidostu. Tāpat četras reizes nedēļā būs lidojumi uz Ņujorku, divi uz Čikāgu, un pa vienam uz Singapūru, Bangkoku un Johannesburgu. Uz Tokiju un Honkongu būs divi lidojumi nedēļā, bet uz Mumbaju – trīs.

No 4. maija līdz vismaz augusta beigām “Swiss” rekomendē pasažieriem valkāt sejas maskas gan lidmašīnās, gan arī lidostās, kā arī ievērot distancēšanos.

Wizz Air

Ungārijas zemo cenu aviokompānija “Wizz Air” maijā atsāk lidojumus no Londonas Lūtonas lidostas uz 15 dažādiem galamērķiem. To vidū ir Budapešta, Bratislava, Belgrada, kā arī Tenerife. Mēneša laikā zemo cenu aviokompānija vēlas atjaunot 30% lidojumus, bet vasaras beigās – jau 70% lidojumu. Tomēr, vai tas izdosies, ir atkarīgs no tā, vai tiks atcelti dažādie ierobežojumi Eiropas valstīs.

Arī šīs lidsabiedrības reisos būs obligātas sejas maskas. Tomēr – pasažieriem obligāti jāpārliecinās, vai pārdošanā esošie reisi tik tiešām varētu notikt, jo, ja gadījumā konkrētajā datumā izvēlētajā galamērķī joprojām spēkā būs ierobežojumi, reiss nenotiks.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu