Pērn specvienību mācību šķēršļu josla uzbūvēta privātā atpūtas bāzē, nevis armijas objektos (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka / LETA

Valsts kontrole (VK) revīzijā kritizējusi, ka pērn speciālo uzdevumu vienību starptautisko sacensību šķēršļu josla uzbūvēta privātā atpūtas bāzē, nevis kādā no armijas vai iekšlietu objektiem.

Pērn Valsts robežsardze sadarbībā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) organizēja starptautiskās sacensības, kuru izdevumi tika segti no abu resoru līdzekļiem. NBS starptautisku sacensību organizēšanai apmaksāja šķēršļu joslas izveidi 8000 eiro apmērā.

Šķēršļu joslas izbūvēšana tika veikta privātīpašumā esošā atpūtas bāzē. NBS rīcība ar valsts budžeta līdzekļiem, apmaksājot apjomīgu inženiertehnisko darbu veikšanu privātīpašumā, nav bijusi efektīva, jo šķēršļu joslas ierīkošanai nav izvērtētas citas alternatīvas, piemēram, to ierīkot NBS vai Valsts robežsardzes objektos, tā nodrošinot objekta neierobežotu lietošanu arī nākotnē.

NBS sacensību nodrošināšanai izlietoja kopumā 22 930 eiro, tajā skaitā, apmaksājot telpu nomas un izmitināšanas pakalpojumus 10 000 eiro apmērā atpūtas bāzē "Dzerkaļi", sacensību trases ierīkošanas izdevumus 8000 eiro apmērā bāzē "Dzerkaļi", kā arī citus izdevumus 4930 eiro apmērā.

Šķēršļu joslas ierīkošanai tika organizēts iepirkums, kurā trīs komersanti iesniedza cenu piedāvājumus. Minētajā procedūrā uzvarēja ar atpūtas bāzi saistīts komersants - šķēršļu joslas ierīkošanas darbu veicēja uzņēmuma un viesu nama uzņēmuma īpašnieks ir viena un tā pati persona. Turklāt šķēršļu joslas ierīkošanas pakalpojuma sniedzēja darbības jomā neietilpst inženiertehnisku izbūvju veikšana, piemēram, šķēršļu joslu izveide, bet gan kravu pārvadāšanas pakalpojumi.

Sacensību norisei tika veikti apjomīgi darbi šķēršļu joslas iekārtošanai privātīpašumā. Lai ierīkotu sacensību trasi, komersants bāzē "Dzerkaļi" veica grāvja tīrīšanu ar buldozeru, greiderēšanas darbus, krūmu izciršanu, rakšanas darbus ar ekskavatoru, koka šķēršļu izbūvi, virves tilta ierīkošanu, kāpņu konstrukcijas izveidošanu un uzstādīšanu, kā arī trases iezīmēšanu.

Revīzijā nav gūti pierādījumi tam, ka šķēršļu joslas ierīkošanai būtu izvērtētas citas alternatīvas jau esošajos aizsardzības vai iekšlietu resora iestāžu objektos, piemēram, tiktu izskatīta iespēju objektu izveidot Valsts robežsardzes koledžas mācību poligonā "Janapole" vai NBS Lūznavas militārajā bāzē.

Attālums no Valsts robežsardzes objekta mācību poligona "Janapole" līdz Nacionālo bruņoto spēku objektiem Lūznavā ir apmēram 19 kilometri, un līdz atpūtas bāzei "Dzerkaļi" ir apmēram 23 kilometri. Līdz ar to attālums līdz NBS objektam nebija šķērslis un bija izvērtējama minētā objekta piemērotība, lai pieņemtu abu ministriju interesēm atbilstošu lēmumu.

Tā kā Valsts robežsardzei un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem līdz šim ir bijusi ilgstoša sadarbība sacensību organizēšanā, Valsts kontrolei ir pamats apgalvot, ka pasākums abu resoru sadarbībā varēja būt laicīgi plānots un izvērtētas ar tā norisi saistītās formalitātes par sacensību prasībām atbilstošās infrastruktūras izveidi.

"Tādējādi NBS apmaksātie 8000 eiro par šķēršļu joslas ierīkošanas darbiem privātīpašumā atpūtas bāzē, ir vērtējama kā neefektīva rīcība ar valsts budžeta līdzekļiem, jo netika izvērtēta alternatīva par līdzvērtīga objekta izveidošanu NBS īpašuma teritorijā, lai nodrošinātu izveidotā un apmaksātā objekta izmantošanu arī turpmāk organizētajās sacensībās vai mācībās," teikts VK revīzijā.

Lai nodrošinātu valsts budžeta efektīvu izlietojumu, NBS rosināts veikt pasākumus, lai nepieļautu valsts budžeta līdzekļu izlietošanu infrastruktūras izveides darbiem privātīpašumā esošajos objektos.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu