Nebanku aizdevēji kredītbrīvdienas piešķīruši vairāk nekā sešiem tūkstošiem klientu

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pexels

Martā un aprīlī Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas biedri ir piešķīruši kredītbrīvdienas vai pagarinājuši aizdevuma atmaksas termiņu, samazinot ikmēneša maksājumu, 6279 klientiem, kuri nav spējuši pildīt savas saistības COVID-19 izplatības un valsts noteikto ierobežojumu dēļ. Martā atbalsta pasākumi tika sniegti 1246 klientiem, savukārt aprīlī 5033 klientiem.

“Nebanku kredītu specifika ir tā, ka tiek izsniegtas nelielas summas uz īsākiem termiņiem, kas mazāk ietekmē mājsaimniecību finanšu slogu, nekā tas ir, piemēram, hipotekārā kredīta gadījumā. Līdz ar to redzam, ka pieprasījums pēc atbalsta pasākumiem ir salīdzinoši mazāks. Vienlaikus aicinām ikvienu, kurš nonācis grūtībās, sazināties ar aizdevēju un vienoties par situācijas risinājumu,” skaidro Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas vadītājs Gints Āboltiņš. 

Ārkārtas situācijas laikā nebanku kreditēšanas uzņēmumi arīdzan ir pastiprinājuši pasākumus klientu maksātspējas vērtēšanai, lai mazinātu risku, ka aizdevums netiek atdots. Ja skatās datus par atteikumus skaitu, tad martā un aprīlī no jauna izsniegtie kredīti tika atteikti 75% gadījumu. Šajos mēnešos, salīdzinot ar janvāra un februāra datiem, no jauna izsniegto aizdevumu apjoms ir samazinājies par 34% jeb 8 miljoniem eiro.

Jau iepriekš ziņots: ja kredītņēmējs ir nonācis grūtībās un nespēj segt savas saistības, Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas biedri ir vienojušies, ka ārkārtas periodā piedāvās dažādus atbalsta pasākumus, piemēram, kredītbrīvdienas, atliekot pamatsummas atmaksu uz vēlāku laiku, ikmēneša maksājuma samazināšanu, aizdevuma atmaksas termiņa pagarināšanu, vai īstenos citus atbalsta pasākumus. Katrs gadījums tiks izskatīts individuāli atbilstoši konkrētā uzņēmuma politikai un klienta situācijai.

Lai atpazītu tos uzņēmumus, kas ievēros šo labas prakses standartu, asociācija aicina patērētājus nebanku kredītdevēju mājas lapās meklēt zīmi “Atbildīgs aizdevējs”. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu