Covid-19 vakcīna: pirmie pierādījumi, ka iespējams "trenēt" imūnsistēmas reakciju (6)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

ASV kompānija, kas izstrādā jaunā koronavīrusa vakcīnu, ieguvusi agrīnus pierādījumus, ka varētu būt iespējams "trenēt" cilvēka imūnsistēmu cīnīties pret koronavīrusu, vēsta raidorganizācija BBC.

Biotehnoloģiju kompānija "Moderna" ir starp apmēram 80 uzņēmumiem un zinātnieku grupām, kas mēģina izveidot vakcīnu.

Jau sākti tās eksperimentālās vakcīnas "mRNA-1273" izmēģinājumi cilvēkiem. "Moderna" vakcīna satur nelielu jaunā koronavīrusa ģenētiskā koda fragmentu, nevis novājinātu vīrusu. Tās rezultātā nav iespējams inficēties ar vīrusu, taču tik un tā tiek izsaukta imūnsistēmas reakcija.

Kompānija norāda, ka pirmajiem astoņiem izmēģinājuma dalībniekiem organismā esot izstrādājušās neitralizējošas antivielas un to imūnsistēmas reakcija esot bijusi līdzīga kā cilvēkiem, kuri patiesi inficējušies ar jauno koronavīrusu.

Jūlijā sāksies lielāka mēroga izmēģinājumi, kuros pētīs, vai eksperimentālā vakcīna spēj pasargāt no saslimšanas.

Jāpiebilst, ka neitralizējošo antivielu testi pagaidām veikti tikai pirmajiem astoņiem no 45 izmēģinājuma dalībniekiem. 

Izmēģinājuma dalībnieki tika iedalīti trīs grupās - pirmajai tika injicēta neliela, otrai vidēja, bet trešajai - liela deva. Trešā grupa uzrādīja visvairāk blakusparādību.

Tomēr arī zemākās devas saņēmējiem antivielas bija izstrādājušās līdzīgā daudzumā kā pacientiem, kas izveseļojušies no Covid-19. Vidējā grupā antivielu daudzums "ievērojami pārsniedza" šo līmeni.

Pašlaik tiek veikts 1. fāzes izmēģinājums - tiek pārbaudīts vakcīnas drošums, nevis efektivitāte. Lai noskaidrotu, vai vakcīna pasargā no saslimšanas ar Covid-19, būs nepieciešami vērienīgāki izmēģinājumi.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu