Apstiprina jaunu valsts pētījumu programmu Covid-19 seku mazināšanai (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš Foto: Zane Bitere/LETA

Ministru kabinets šodien apstiprināja jaunas valsts pētījumu programmas (VPP) izveidi ar mērķi pētīt un mazināt Covid-19 krīzes sekas tautsaimniecībai.

Ministru kabinets iepriekš piešķīra Izglītības un zinātnes ministrijai finansējumu, kas nepārsniedz piecus miljonus VPP izveidei saistībā ar Covid-19 seku mazināšanas pētniecību - pētījumiem veselības, inženiertehnisko risinājumu, sabiedrības un tautsaimniecības jomās, nodrošinot informācijas un komunikācijas tehnoloģiju horizontālu ietekmi minētajās jomās un sniedzot ieguldījumu tautsaimniecības pārstrukturizēšanā un atjaunošanā.

Pēc valdības sēdes izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) sacīja, ka programmas nolikumu plānots sagatavot nedēļas laikā, bet mēneša laikā iecerēts izsludināt pašu projektu konkursu. 

"Svarīgākais nosacījums ir, ka mēs gribēsim atbalstīt projektus, kas izveidojušu konsorciju starpinstitūciju un starpnozaru risinājumiem, un respektēs šajos risinājumos gan tautsaimniecības, gan IKT izmantojumu," sacīja ministre, norādot, ka šādā veidā, risinot Covid-19 problēmu, vienlaikus tiks iezīmētas arī perspektīvas turpmākajiem pētījumiem nākotnē.

Viņa arī neslēpa, ka tā kā atbalstīti tiks liela apjoma projekti, konkursam pieteikties varēs tādas ieceres, kurām jau ir zināmas iestrādes, jo no nulles šādu pētījumu radīt pusgada laikā neesot iespējams. 

VPP izveidota, lai veiktu pētījumus un veidotu konkrētus risinājumus cīņai ar Covid-19 slimības izraisītajām sekām. Valdības lēmums dod iespēju sākt VPP īstenošanu un tās projektu konkursa nolikuma izstrādi sadarbībā ar Latvijas Zinātnes padomi, secīgi izsludināt VPP projekta pieteikumu atklāto konkursu, veikt projekta pieteikumu atlasi un noslēgt projekta īstenošanas līgumus, kā to paredz noteikumi.

VPP kā valsts pasūtījums ir politikas īstenošanas līdzeklis, ar kura palīdzību tiks identificēti un pētīti tādi Latvijas ilgtspējai un attīstībai nozīmīgi jautājumi, kuru risināšanai ir nepieciešams fokusēt Latvijas zinātnisko institūciju darbu un noteikt zinātniskus uzdevumus. Ievērojot minēto, VPP tiks radītas zinātniskas prognozes Latvijai par tālākās rīcības scenārijiem 2020.gada rudenī, 2021. un 2022.gadā, tajā skaitā kā pārvarēt jaunus saslimšanas uzliesmojumus, kā rezultātā tiks radīti labvēlīgi apstākļi Latvijas ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanai un ekonomiskās izaugsmes stimulēšanai.

Programmas virsmērķis ir ierobežot Covid-19 infekcijas slimības izplatību un aizsargāt iedzīvotājus, lai steidzami atjaunotu ekonomisko darbību un sociāli aktīvu ikdienas dzīvi, īstenojot inovatīvus augstas gatavības zinātniskus projektus.

Programmas tematiskajā ietvarā ir trīs virzieni, katrā plānojot risināt konkrētus īstermiņam un vidējam termiņam nepieciešamos uzdevumus. Viens no virzieniem paredz meklēt veselības aprūpes un sabiedrības veselības risinājumus, tostarp jaunas metodes Covid-19 ārstēšanai un diagnostikai, jaunus ārstniecības līdzekļus, veikt faktoru izpēti, kas nosaka uzņēmību pret infekciju, slimības uzliesmojumus, ietekmē slimības diagnostiku, norisi un terapiju, pēcinfekcijas sekas, vīrusa klātbūtnes noteikšana ārējā vidē, un skartajā mājsaimniecībā esošajos istabas dzīvniekos, klīniskie, epidemioloģiskie un sabiedrības veselības pētījumi. VPP otrais virziens paredz inženiertehniskos risinājumus, tostarp cilvēka drošuma palielināšanai, infekciju slimības ātrai noteikšanai, individuālo aizsardzības līdzekļu izstrādei, testēšanai un sertificēšanai, attālināto pakalpojumu nodrošināšanai nozarēs un IKT izmantošanai izglītības procesā. Savukārt trešais virziens paredz tautsaimniecības un sabiedrības labklājības risinājumus, tostarp ekonomikas noturība pret epidēmijām un pandēmijām un pēckrīzes attīstības iespējas, kā arī sabiedrības uzvedības modeļi un psiholoģiskā noturība krīzes apstākļos, izglītības nozares un vērtību transformācija.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu