Krievijā bez mātes ziņas apgraiza deviņus gadus vecu meiteni

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Krievijā sākta pirmā krimināllieta par sievietes dzimumorgānu apgraizīšanu. Ķirurģiskā iejaukšanās tika veikta deviņus gadus vecai meitenei, vēsta portāls "Meduza".

Apsūdzēta ir ginekoloģe, kura veica apgraizīšanu, tāpat cilvēktiesību aktīvisti uzsver, ka pie atbildības jāsauc meitenes tēvs un pamāte.

Tēvs ar meitenes māti ir šķīrušies, un kopš tā laika māte ar meitu dzīvo Čečenijā, bet tēvs ar savu jauno ģimeni - Ingušijā. Vīrieti neesot interesējusi meitenes dzīve, un viņš meitu pēc šķiršanās satika vien trīs reizes. Taču 2019. gada jūnijā viņš negaidīti uzaicināja savu meitu un viņas brāli paciemoties pie viņa ģimenes.

Nākamajā dienā brālis zvanīja mātei, stāstot, ka māsa tikusi nogādāta klīnikā, no kurienes mājās atvesta raudoša un asiņojoša. Pēc tam tēvs iedeva dēlam 500 rubļu un bērnus ar mikroautobusu aizsūtīja atpakaļ uz Čečeniju.

Meitene atklājusi, ka pamāte viņu vedusi uz klīniku, aizbildinoties, ka meitene jāvakcinē. Tur viņai tika veikta piespiedu operācija - bez bērna likumīgo pārstāvju klātbūtnes un bez rakstiskas atļaujas.

Tās pašas dienas vakarā meitenei paaugstinājās temperatūra, viņa tika steidzami aizvesta uz slimnīcu. Tad arī atklājās, kas bērnam ir nodarīts.

Meitenes māte nekavējoties sazinājās ar tēvu un vaicāja, kāpēc viņš tā rīkojās. Viņa atbilde bija tieša: "Lai viņa nekad nevarētu sasniegt orgasmu."

"Viņu ģimenē tā ir pieņemts. Viņi mani arī piespieda apgraizīties. Es biju jauna, stulba un iemīlējusies. Bet es nekad ko tādu negribēju nodarīt savai meitai," norāda māte.

Pašā klīnikā meitenei sākotnēji netika izsniegta medicīniskā izziņa un vienošanās par pakalpojumu sniegšanu, atsaucoties uz faktu, ka, "veicot apgraizīšanu, izziņas netiek izsniegtas". Pēc mātes teiktā, vēlāk dokumenti tika izsniegti ar atpakaļejošu datumu. Savukārt ārste, kura veikusi operāciju, esot uz bērnu kliegusi un draudējusi.

Tiesu ekspertīzē ķirurģisko iejaukšanos kvalificēja kā "tīšu nenozīmīga kaitējuma nodarīšanu veselībai".

Kamēr klīnika apgalvo, ka šādi pakalpojumi netiek veikti, cilvēktiesību aktīvisti norāda, ka klīnika turpina veikt šīs procedūras.

Savukārt "Meduza" žurnālisti izpētīja klīnikas mājaslapas cenrāža agrākās versijas no 2016. gada, un ginekoloģisko operāciju sadaļā var atrast pakalpojumu "apgraizīšana". Cena divi tūkstoši rubļu (apmēram 25 eiro). Jaunākajā cenrādī, kas pieejams vietnē no 2018. gada, šis pakalpojums nav norādīts.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu