Kaimiņu diena tuvojas: septiņi veidi, kā būt labiem kaimiņiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

29. maijā Eiropā tiks atzīmēta Kaimiņu diena ar mērķi uzlabot savstarpējo komunikāciju un saliedētību sabiedrībā. Pirmo reizi Kaimiņu dienu svinēja Parīzē pirms 20 gadiem. Kopš tā laika arvien vairāk valstu ir pievienojušās šīs dienas atzīmēšanā.

Šogad labu emociju vairošana un attiecību veidošana ar apkārtējiem ir īpaši svarīga, lai kliedētu depresīvas domas un uzlabotu garastāvokli. Lūk, idejas, kā būt labam kaimiņam.

Lepojies ar savu apkaimi

Draudzīgs atbalsts savā apkaimē un ciešs kontakts ar kaimiņiem palīdz justies drošāk. Zināt, ka pelēkā dienā kaimiņa smaids uzlabos jūsu garastāvokli, savukārt nelaimes gadījumā tieši kaimiņi visbiežāk var sniegt pirmo nepieciešamo palīdzību.

Viens veids, kā būt labam kaimiņam, ir vienkārši lepoties ar savu apkaimi. Novērtē to, kāpēc vide, kurā dzīvojat, ir labāka par citām, un aprunājieties ar kaimiņiem, kā jūs to varētu uzlabot. 

Padari vidi skaistāku

Labi kaimiņi rūpējas ne tikai par savu dzīvokli un balkonu vai māju un pagalmu. Viņi arī pievērš uzmanību apkārtējai videi. Sākot ar sava balkona vai sētas sakārtošanu, ko redz citi, un beidzot ar kopējās vides iekopšanu, piemēram, rūpējoties par puķu dobēm gar māju vai ietvi. Rezultātā sakoptāka apkārtne gan pašam, gan citiem palīdz justies labāk.

Rūpējies par tīrību

Atkritumu tvertnes, kas no visām pusēm apkrautas ar izmestām mantām, kuras būtu jānodod atkritumos citur, nesavākti suņu izkārnījumi un nomesti cigarešu izsmēķi – dažreiz mēs aizmirstam, ka paši esam atbildīgi par tīru un sakoptu vidi. Labi kaimiņi parūpēsies par tīrību savā dzīvesvietā un tās apkārtnē, lai paši justos labi un arī citi tā varētu justies.

Esi saprotošs

Vasara ir laiks, kad gadās aizmirst, ka jau ir pārāk vēls vakars skaļām sarunām uz balkona. Esi saprotošs un nenervozē, ja kāds kaimiņš jums lūdz uzvesties klusāk. Ja gadās vasaras naktī kāda skaļāka pasēdēšana vai nemitīgi rej suns un tas kaimiņu padara vai traku, un viņš jums aizrāda. Šādās situācijās nesāciet strīdu, bet ieklausieties un atvainojieties. Savstarpēja cieņa kaimiņu starpā ir svarīga. Ja domājat, ka kaimiņa apsūdzības nav pamatotas, tad mierīgi izrunājieties. Katrā situācijā var izdomāt kādu risinājumu, lai visiem būtu labāk.

Sveicinies

Labi kaimiņi sasveicinās. Varbūt kādam tas būs dienas labākais notikums, ja uzsmaidīsiet un pateiksiet “Labdien”. Acu kontakts un smaids – tas nav daudz prasīts! Tajā pašā laikā tādā veidā nopelnīsiet kādu punktu savā labā, kas var noderēt situācijā, kad jums nepieciešama kaimiņa palīdzība.

Izsaki komplimentus

Novērtējiet to, ka jums ir forši kaimiņi, un pasakiet to viņiem. Paslavējiet kaimiņus par skaistiem svētku rotājumiem, mīļiem bērniem, omulīgiem mājdzīvniekiem vai viņu laipnību. Savstarpēji sirsnīgas attiecības vairo prieku pienākumu pilnajā ikdienā.

Sviniet kopā

Kad atkal varēsim pulcēties plašākā lokā, uzrīkojiet savas sētas svētkus. Nebaidieties arī ielūgt kaimiņus, ko tik labi nepazīstat. Labu attiecību uzturēšanai ir nepieciešams iepazīties tuvāk. Bet šajā Covid-19 laikā, kad cilvēki bieži jūtas izolēti un aizmirsti, izmanto iespēju atgādināt tuvumā dzīvojošajiem, ka jums viņu pietrūkst. 

SIA "Latvijas Namsaimnieks" aicina ikvienu piedalīties Kaimiņu dienas akcijā. Vairāk informācijas meklē šeit.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu