Inovatīvākā saules enerģijas stacija Baltijā - tepat Salaspilī (22)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: BDCC arhīvs/Publicitātes foto

Mēz teikt, ka atjaunojamās enerģijas resursi ir elektroenerģijas ieguves nākotne – šajā laikmetā ekoloģijai tiek piešķirta īpaši būtiska loma ar mērķi apturēt un attīrīt planētu no radītā piesārņojuma. Saules enerģija ir lieliska alternatīva citām elektroenerģijas ieguves metodēm.

Ar inovatīvu enerģētikas būvi Latvija izvirzās Baltijas un pat Eiropas priekšplānā, investējot Salaspils saules enerģijas centralizētajā siltumapgādes sistēmā septiņus miljonus eiro. No tās apkaime enerģiju saņems jau 2020. gadā ar pozitīvu bilanci, jo siltuma tarifi samazināsies vismaz par pieciem procentiem.

 Projekta attīstītāji “Salaspils siltums” saules enerģijas ražotņu būvniecību ir pētījuši vairākus gadus visā pasaulē, galvenokārt Dānijā, krājuši pieredzi un kompetenci. Kopumā uz teju septiņu hektāru plašas zemes, 22 000 m2 platībā, uzstādīti 1720 saules kolektori, kā arī 30 metrus augsta akumulācijas tvertne, kas ražos 12 000 MWh siltuma gadā.

Foto: BDCC arhīvs/Publicitātes foto

Tvertne akumulēs dienā saņemto saules siltumu, kas pēc vajadzības tiks iepludināts pilsētas maģistrālajos tīklos. Papildus tam, palielinot atjaunojamo energoresursu izmantošanu, tika uzbūvēta arī jauna šķeldas katlumāja.

“Salaspils Siltums” īsā laikā spējis izaugt no ierindas postpadomju katlumājas līdz pasaules līmeņa siltumapgādes uzņēmumam, kura panākumi pamanīti un novērtēti arī pasaulē. 2017. gadā uzņēmums saņēma prestižo Vispasaules centralizētās enerģijas klimata balvu (Global District Energy Climate Award) kategorijā Modernizācija. “Balva mūs iedvesmoja un padarīja par saules enerģijas izmantošanas prasmju līderiem Latvijā. Ar pavisam niecīgu daļu saules enerģijas, kas nonāk uz zemeslodes, mums pietiktu, lai nodrošinātu cilvēcei visus nepieciešamos patēriņus,” atklāj “Salaspils Siltums” vadītāja Ina Bērziņa-Veita. “Kad pirms vairākiem gadiem sāku pētīt alternatīvās enerģijas iegūšanas un izmantošanas veidus, lai principiāli izslēgtu siltumapgādes nodrošināšanā kurināšanas procesu, vislabāk aprēķinos iegūlās saules enerģija un akumulācija.”

Foto: BDCC arhīvs/Publicitātes foto

Uzņēmuma pārstāve pauž, ka pašmāju speciālisti ir apvienojuši ārzemēs gūtās zināšanas ar Latvijas būvniecības specifiku, lai radītu pasaules līmeņa projektu. Bērziņa-Veita skaidro, ka, pamatojoties uz iegūto pieredzi, jau nākotnē Latvijā varētu būt iespēja arī ražot saules paneļus uz vietas, nevis tikai tos importēt.

Foto: Saules enerģijas elektrostacija Salaspilī:

Unikālai arhitektūrai un būvniecībai veltītā ceļojošā izstāde "Vietas, ko maina būves"

Ceļojošo izstādi "Vietas, ko maina būves" publikai atvēra 2019.gada 14.oktobrī. Izstāde ceļo pa Latviju no 2019.gada oktobra līdz 2020.gada oktobrim un ir jau pieturējusi Rīgas domē, LLU VBF Jelgavā, t/c Sky&More, t/c mc2, kultūras pilī Ziemeļblāzma, bet šobrīd izstāde atrodas t/c Akropole. Izstādē skatāmi 17 nozīmīgi Latvijas būvobjekti.

Komentāri (22)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu