Piemēri, kā mobilās lietotnes visā pasaulē palīdz ierobežot Covid-19 (12)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Covid-19 turpina izplatīties visā pasaulē, bet medikamenti, kas pārliecinoši palīdzētu saslimušajiem, joprojām nav atrasti, arī vakcīnas nav.  21. gadsimts sniedz savu atbildi uz šo izaicinājumu un rosina meklēt risinājumu modernajās tehnoloģijās.

Latvijā top lietotne “Apturi COVID”, ko vairāki Latvijas IKT nozares un zinātnes pārstāvji – LMT, "MakIT", "Autentica", "TestDevLab", "Zippy Vision", Latvijas Universitātes eksperti un epidemiologi, "TechHub Riga" līdzdibinātājs Andris K. Bērziņš – rada brīvprātīgi un bez maksas sabiedrības iesaistei un Slimību profilakses un kontroles centra atbalstam.

Šāda prakse ir pazīstama un plaši izplatīta arī citās pasaules valstīs, kur līdzīgas lietotnes palīdz apturēt vīrusa izplatību, veikt nozīmīgus pētījumus un ir palīgs iedzīvotājiem rūpēs par viņu veselību.

Līdz šim Latvijā ir izdevies novērst strauju inficēšanās gadījumu skaita pieaugumu, un eksperti prognozē, ka lietotne varētu sniegt būtisku ieguldījumu, lai pārrautu inficēšanās ķēdi un palīdzētu ierobežot pandēmiju. Tāpat kā Latvijā, arī Eiropā lietotnes galvenokārt ir paredzētas inficēto cilvēku kontaktpersonu apzināšanai un brīdināšanai.

Dažas no tām pilda arī pandēmijas dienasgrāmatas funkciju, aicinot atzīmēt slimības simptomus vai informējot par dažādiem piesardzības pasākumiem un ieteikumiem veselības veicināšanai.

Lielbritānijā – lietotne simptomu izpētei

Lielbritānijā ir divas lietotnes, atšķirīgas ar savu funkcionalitāti. "Zoe" ir Covid-19 simptomu pašziņošanas lietotne. To izstrādājuši Londonas "King’s College" zinātnieki un veselības zinātnes kompānija ZOE. Lietotni šobrīd izmanto vairāk nekā 3,5 miljoni lietotāju, regulāri ziņojot par savu veselības stāvokli.

Tas padarījis "Zoe" par lielāko šāda veida sabiedrisko zinātnes projektu pasaulē. Iedzīvotāji tādējādi palīdz Nacionālajam veselības dienestam iegūt ļoti vērtīgu informāciju par Covid-19 klīnisko norisi, slimības ļoti atšķirīgajiem simptomiem un riskiem. Šie dati ir īpaši nozīmīgi, lai savlaicīgi identificētu jaunas klīniskās izpausmes un ierobežotu vīrusa izplatību nākotnē.

Savukārt Nacionālā veselības dienesta jeb NHS COVID-19 kontaktu fiksēšanas lietotne, līdzīgi kā Latvijā izstrādē esošā lietotne, palīdz brīdināt cilvēkus, kuri ir bijuši tuvā kontaktā ar Covid-19 saslimušiem iedzīvotājiem. Papildus tā sniedz arī rekomendācijas izolācijas un karantīnas nepieciešamībai.

Lietotāji, kuri lejupielādē lietotni savā tālrunī, var brīvprātīgi reģistrēt informāciju par simptomiem un veselības stāvokļa izmaiņām. Ja kāda persona paziņo, ka ir inficēta ar Covid-19, lietotne, neatklājot infekcijas avota identitāti, brīdina cilvēkus, kuri pēdējo 28 dienu laikā ir bijuši tuvā kontaktā ar inficēto, un iesaka ievērot noteiktos drošības pasākumus.

Neviena no šīm lietotnēm nefiksē datus par lietotāja atrašanās vietu un neatklāj inficētā identitāti.

Norvēģijā – izmanto arī GPS datus

Pēc atšķirīga principa darbojas lietotne "Simula Smittestopp" Norvēģijā – pēc instalēšanas tā apkopo datus par cilvēka atrašanās vietu, izmantojot tālruņa GPS un Bluetooth. Tomēr arī šajā gadījumā inficēto cilvēku identitāte netiek atklāta. Pēc tam dati tiek šifrēti, anonimizēti un pēc augstiem drošības standartiem uzglabāti atsevišķā “mākonī”.

Ja lietotājam tiek diagnosticēts vīruss, atbildīgās iestādes saņem tikai to informāciju, kas nepieciešama, lai brīdinātu iedzīvotājus, kuri pēdējo 14 dienu laikā bijuši ciešā kontaktā ar inficēto.

Atbildīgās sabiedrības veselības iestādes uz šiem tālruņiem nosūta SMS, lai tālruņu īpašnieki varētu veikt nepieciešamos piesardzības pasākumus. Paziņojumu saņem tikai tie, kuri izvēlējušies lejupielādēt lietotni.

Lietuva sāk ar veselīga dzīvesveida lietotni

Kaimiņvalstī Lietuvā izveidotā simptomu pašziņošanas lietotne "Karantinas" atgādina veselīga dzīvesveida dienasgrāmatu, aicinot lietotājus reģistrēt veselības stāvokļa izmaiņas, un rekomendē dažādus profilaktiskus pasākumus, kas ierobežo vīrusa izplatību.

Visas darbības lietotnē "Karantinas" tiek apbalvotas ar punktiem, kurus vēlāk lietotāji var pārvērst atlaidēs. Lietotāji katru dienu saņem arī dažādus veselībuveicinošus uzdevumus un informatīvus materiālus. Tāpat lietotnē ir arī jaunākās ziņas par koronavīrusa izplatību Lietuvā, kā arī noderīga informācija par pašizolāciju un palīdzības saņemšanu mājās. Lietuvas risinājuma izstrādātāji tuvākajā laikā plāno ieviest arī kontaktu fiksēšanas funkciju, lai palīdzētu epidemiologiem vīrusa izplatības ierobežošanā.

Dānijā – divas lietotnes, bet Polijā – apvieno funkcionalitāti

Arī dāņu lietotnei "Mobile Proximity" ir rekomendējošs raksturs – tā izmanto Bluetooth, lai divu metru rādiusā noteiktu ilgstošu kontaktu ar citiem lietotnes lietotājiem, brīdinot par kontaktēšanās ilgumu.

Savukārt otra dāņu lietotne "CovidMETER" ļauj lietotājam ziņot un monitorēt Covid-19 simptomus. Veselības aizsardzības iestādes Dānijā prognozē, ka abas lietotnes palīdzēs sekot Covid-19 izplatībai valstī, veicināt distancēšanos un mudināt iedzīvotājus uz atbildīgu rīcību vīrusa izplatības laikā.

Savukārt poļu lietotne "ProteGO" apvieno abus iepriekš minētos risinājumus – ne tikai apzina inficētā cilvēka kontaktpersonas, bet arī piedāvā Veselības dienasgrāmatu, kurā lietotājs regulāri var saglabāt informāciju par savu pašsajūtu. Šāda lietotne ne vien palīdz epidemiologiem identificēt kontaktpersonas, bet arī nodrošina ārstus ar ļoti vērtīgu informāciju par vīrusa izpausmēm un sniedz iedzīvotājiem ieteikumus veselības veicināšanā.

Latvijā – brīvprātīga kontaktu fiksēšanas lietotne “Apturi COVID”

Plānots, ka lietotni “Apturi COVID” jau maija beigās ikviens Latvijas iedzīvotājs varēs brīvprātīgi un bez maksas lejupielādēt savā telefonā. Neatklājot lietotāja atrašanās vietu, saslimšanas gadījumā lietotne palīdzētu informēt visus, kuri to izmanto un ar kuriem slimnieks ir bijis kontaktā ilgāk par 15 minūtēm.

Lietotne ir droša, tā neievāc GPS datus un neizseko lietotājus: viedtālruņi, kuros ir uzstādīta šī lietotne, ar Bluetooth palīdzību apmainās signāliem jeb digitāliem “rokasspiedieniem”,

kas tiek uzglabāti lietotāja tālrunī šifrētā veidā. Ja viena tālruņa lietotājs saslimst, otrs tiek brīdināts, ka kādā brīdī savās ikdienas gaitās ir saskāries ar Covid-19 inficētu cilvēku, bet gan inficētā persona, gan vieta, kur noticis kontakts, lietotājam paliek anonīma. Arī Igaunijā un Somijā šobrīd tiek izstrādātas lietotnes pēc tāda paša principa kā Latvijā.

Lietotnes Apturi COVID digitālās komunikācijas partneri ir "Nord DDB Riga", "Deep White", “Grizzly Riga”, "Wrong", "TrueSix" un "Mobilly".

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu