Purvīti un Pauļuku var nopirkt tiešsaistē (4)

Foto
TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp

Līdz 29. maijam Rietumu Bankas centrālā biroja ēkā klātienē aplūkojams kārtējais mākslas darbu un antikvariāta priekšmetu izsoles piedāvājums, ko organizē galerija "Mākslas vēstniecība" ("Art Embassy"). Šoreiz ārkārtas stāvokļa ierobežojumu dēļ izsole notiks tikai tiešsaistē 30. maijā no plkst. 12.00 izsoļu nama mājas lapā. "Arī mākslas tirgu un izsoļu rīkošanu šobrīd ir nācies pielāgot situācijai pasaulē," TVNET stāsta galerijas vadītājs un izsoles rīkotājs Aigars Grīnbergs. 

"Izstādes formāts izveidots bez klātienes dalībniekiem ar dalību tikai interaktīvā tiešsaistes vidē ar iespēju vērot izsoles gaitu video translācijā," skaidro Grīnbergs. "Vairākus mēnešus, kā ierasts, bijām vākuši un komplektējuši pavasara izsoles kolekciju, kuras izstāde ir nozīmīgs notikums mākslas dzīvē, jo ir iespēja publikai apskatīt daudz mākslas pērles, kuras līdz tam ir atradušās privātās kolekcijās un pēc izsoles atkal nonāks privātās kolekcijās."

Foto: Galerijas "Mākslas vēstniecība" organizētās izsoles darbi.

Izsoles izstāde arī šogad ir plaša un visaptveroša - ir apskatāmi gan latviešu vecmeistaru darbi, gan laikmetīgā māksla, izmeklēts porcelāns un ekskluzīvi juvelierizstrādājumi.

Piedāvājumā ir pavasarīga Vilhelma Purvīša ainava, Jāņa Valtera operas skats, Jana Rozentāla klasiskā māte ar bērnu, kā arī citi latviešu glezniecības šedevri, kas pieder tādu mākslinieku otai kā Jānis Tīdemanis, Ludolfs Liberts, Leo Svemps u.c.

Vilhelms Purvītis(1872-1945)"Ziedošā ābele"1930. Audekls, eļļa. 46x37 cm
Vilhelms Purvītis(1872-1945)"Ziedošā ābele"1930. Audekls, eļļa. 46x37 cm Foto: artembassy.lv

20. gadsimta otro pusi Latvijas mākslā pārstāv tādi autori kā Jānis Pauļuks, Leo Kokle, Rūdolfs Pinnis u.c. Nav aizmirst arī par laikmetīgi mākslu - Miervaldis Polis, Līga Purmale, Džemma Skulme

Izstāde Rietumu bankā
Izstāde Rietumu bankā Foto: publicitātes

Daži darbi ir ar interesantu vēsturi, kā piemēram Jāņa Pauļuka darbs "Kaķe" Šis darbs visus pēdējos Jāņa Pauļuka dzīves gadus karājies cieši blakus viņa guļasvietai Leona Paegles ielā 10-1 rokas tvēriena attālumā. 

Jānis Pauļuks (1906-1984)"Kaķe"1971-1972. Kartons, eļļa 73.8x103 cm.
Jānis Pauļuks (1906-1984)"Kaķe"1971-1972. Kartons, eļļa 73.8x103 cm. Foto: artembassy.lv

Pēc 1976. gada Pauļuka darbus regulāri eksponēja izstādēs un pirka kā valsts vai Mākslinieku savienības pasūtījums. Naudu viņš, samainītu piecu rubļu naudaszīmēs, glabāja aizbāztu tieši aiz šī kartona līstēm. Nauda galvenokārt noderēja folleru (0,5 l pudele degvīna maksāja 5,30 rbļ.) pirkšanai. Citiem neredzot, viņš piecēlās gultā pussēdus, atvilka no sienas gleznas apakšējo malu un izņēma vienu vai divas piecu rubļu naudas zīmes, un palūdza kādu no tuvākajiem cilvēkiem aiziet pēc follera. Tā šī „Kaķe” vairākus gadus bija savdabīga krājkase. 

Unikāls ir viena no latviešu pirmajiem modernistiem Jēkaba Kazaka darbs no cikla "Bēgļi". 1917. gadā tapušais darbs līdz šim bijis publicēts vairākas mākslas grāmatās ar piezīmi, ka viņa atrašanās vieta nav zināma un tika uzskatīts, ka tas gājis bojā. Tomēr šogad nejauši kādā ģimenē darbs atradies, ielikts starp vecas grāmatas lapām. Zīmējumā attēlotas 1. pasaules kara latviešu bēgļu gaitas un ciešanas. 

Jēkabs Kazaks(1895-1920)"Pie dēla zārka"1917. Papīrs, jaukta tehnika - tuša, zīmulis, ota, spalva. 28x19 cm
Jēkabs Kazaks(1895-1920)"Pie dēla zārka"1917. Papīrs, jaukta tehnika - tuša, zīmulis, ota, spalva. 28x19 cm Foto: artembassy.lv

"Ļoti priecē tendence deviņdesmitajos gados uz ārzemēm pārdotajiem mākslas darbiem atgriezties Latvijā. Kā, piemēram, izstādē apskatāmie Miervalža Poļa darbi, kas savādāk mākslas tirgū praktiski nav pieejami un ir liels retums," piebilst Grīnbergs.

Miervaldis Polis(1948)"Vēstule no sievas"1981. Kartons, papīrs, jaukta tehnika - tempera, krāsainie zīmuļi, laka. 35x42 cm
Miervaldis Polis(1948)"Vēstule no sievas"1981. Kartons, papīrs, jaukta tehnika - tempera, krāsainie zīmuļi, laka. 35x42 cm Foto: artembassy.lv

Izsolē kopā ir apskatāmi un iegādājami 316 darbi, kuri šobrīd visi apskatāmi Rietumu bankas izstāžu zālē Vesetas ielā 7, līdz pat 29. maijam.

Izsole norisinās tiešsaistē ar noslēgumu 30. maijā no plkst. 12:00 izsoļu nama mājas lapā.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu