Potenciālā vakcīna pret jauno koronavīrusu sākotnējos izmēģinājumos uz cilvēkiem bijusi daļēji efektīva

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Potenciālā vakcīna pret jauno koronavīrusu sākotnējos izmēģinājumos uz cilvēkiem izrādījusies vismaz daļēji efektīva, liecina piektdien publiskotais Pekinas Biotehnoloģiju institūta pētījums.

 Aktīvā viela "Ad5-nCoV" izrādījusies droša un labi panesama tā dēvētajā pirmās fāzes izmēģinājumā, teikts pētījumā, kas publicēts žurnālā "Lancet".

Pētījumā secināts, ka vakcīna cilvēka ķermenī izraisa imūnreakciju pret jauno koronavīrusu. Taču nepieciešami tālāki eksperimenti, lai noskaidrotu, vai šī reakcija arī novērš inficēšanos ar jauno koronavīrusu.

"Šie rezultāti reprezentē svarīgu robežšķirtni," norādījis profesors Vei Čens, kurš vada šo pētījumu.

Ar vienu dozu "Ad5-nCoV" pietiek, lai 14 dienu laikā cilvēkā radītu vīrusam specifiskas neitralizējošas antivielas un atbilstošu reakciju šūnu līmenī, piebildis profesors.

Taču viņš aicinājis pētījuma rezultātus interpretēt piesardzīgi, un uzsvēris, ka vēl ejams tāls ceļš līdz vakcīnai, kas būtu pieejama visiem.

"Ad5-nCoV" tika ievadīta 108 cilvēkiem Uhaņas provincē un vielas ietekme tika novērtēta līdz 28 dienām pēc tās ievadīšanas. Pēdējā izvērtēšana notiks pēc sešiem mēnešiem.

Uhaņā sākta jau otrā vakcīnas izmēģinājumu fāze ar kontrolgupu.

Saskaņā ar "Lancet" ziņoto pasaulē pašreiz tiek pētītas vairāk nekā 100 potenciālās aktīvās vielas pret Covid-19.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu