Maskavas zoodārzā miris «Hitlera» aligators Saturns

FOTO: Ruslans Suhušins

Maskavas zoodārzs sestdien paziņojis par lielu, bet ne pārāk negaidītu zaudējumu – 84 gadu vecumā labākos medību laukos devies zoodārza aligators Saturns, kura raibajā biogrāfijā ir pat bēgšana no Berlīnes zooloģiskā dārza un trīs gadus ilga mistiska klejošana.

Brīvībā aligatori nodzīvo 30 līdz 50 gadus, tādēļ Saturns ir piedzīvojis patiešām ilgu un piedzīvojumiem bagātu dzīvi. 3,5 metrus garais rāpulis dzimis ap 1936.gadu ASV, no kurienes nogādāts Berlīnē. Šis fakts arī kalpojis par pamatu mītam, ka tas bijis nacistiskās Vācijas diktatora Ādolfa Hitlera iemīļots dzīvnieks.

Berlīnes bombardēšanas laikā 1943.gada 23.novembrī aligators izbēdzis no zooloģiskā dārza, un tikai pēc trim gadiem to nejauši uzgājuši britu karavīri. Jautājums, kur viņš šo laiku pavadījis, tā arī paliek miglā tīts.

Dokumentāru pierādījumu zoodārza iemītnieka tiešai saiknei ar nacistu režīmu nav. “Pat ja tas teorētiski kādu brīdi kādam piederēja, dzīvnieki nav iesaistāmi karā un politikā,” teikts Maskavas zooloģiskā dārza paziņojumā. Krievijas galvaspilsētā aligators pavadījis lielāko sava mūža daļu – 74 gadus.

View this post on Instagram

УМЕР САТУРН Вчера утром наш миссисипский аллигатор Сатурн умер от старости. Ему было около 84 лет – крайне почтенный возраст. В дикой природе продолжительность жизни представителей этого вида – 30-50 лет. Сатурн прожил долгую и полную событий жизнь. Родился в США примерно в 1936 году. Почти сразу же был доставлен в Берлинский зоопарк, откуда сбежал после бомбардировки 23 ноября 1943 года. Как аллигатор провел дальнейшие 3 года – загадка. Известно лишь, что британские солдаты нашли его в 1946 году и передали СССР. В июле 1946 года Сатурн прибыл в Москву. Почти сразу родился миф о том, что он якобы был в коллекции Гитлера, а не в Берлинском зоопарке. Однако даже если чисто теоретически он и принадлежал кому-то – животные не причастны к войне и политике, абсурдно обвинять их в людских грехах. Московскому зоопарку выпала честь содержать Сатурна 74 года. Мы старались ухаживать за почтенным аллигатором максимально бережно и предупредительно. Он был разборчив в еде и отлично запоминал доверенных киперов, любил массаж щеткой, а если ему что-то не нравилось – мог разгрызть стальные хваталки для подачи корма и бетонные декорации. Сатурн для нас – это целая эпоха. В этом нет ни малейшего преувеличения. Он пришел после Победы – и встретил с нами ее 75-летие. Это большое счастье, что каждый из нас мог взглянуть ему в глаза, просто тихо побыть рядом. Он видел многих из нас детьми. Надеемся, что мы его не разочаровали. Память Сатурна будет увековечена в Дарвиновском музее.

A post shared by Московский зоопарк (@moscow_zoo_official) on

Uz augšu