Ļoti iespējams, ka Saules gaisma deaktivizē “SARS-CoV-2” (17)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Saulriets
Saulriets Foto: Unsplash

Zinātnieki jaunā pētījumā noskaidrojuši, ka Saules gaisma varētu deaktivizēt koronavīrusu, kas izraisa “Covid-19” slimību. 

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “The Journal of Infectious Diseases”, zinātnieki noskaidroja, ka Saules gaismas imitācija strauji deaktivizē “SARS-CoV-2”, kas laboratorijā uzklāts uz nerūsējošā tērauda plāksnītēm. 

Iepriekšējos pētījumos ir pierādīts, ka “SARS-CoV-2” pareizos apstākļos uz neporainām virsmām iekštelpās var izdzīvot pat vairākas dienas. Kādā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “New England Journal of Medicine”, ir parādīts, ka vīruss uz plastmasas vai metāla virsmām var izdzīvot līdz pat trīs dienām ilgi, savukārt uz kartona 24 stundas ilgi, uz kapara četras stundas, bet gaisā vien trīs stundas ilgi. 

Tomēr ASV slimību kontroles un profilakses centri nupat paziņoja, ka, vīrusam nonākot uz kādas virsmas, izplatīties tālāk ir ļoti grūti. 

Lai noskaidrotu, cik ilgi “SARS-CoV-2” var izdzīvot ārpus telpām, zinātnieku komanda izmantoja ierīci, kas simulē dabisko Saules gaismu un ultravioletos starus. Pētnieki arī laboratorijā izveidoja telpu ar kontrolētu temperatūru un gaisa mitrumu. Vīruss tika izaudzēts gan laboratorijas iekārtās, gan šķidrumā, kas bija līdzīgs cilvēka siekalām. Vīrusa paraugi vēlāk tika uzlikti uz nerūsējošā tērauda plāksnītēm. 

Inficētās plāksnītes vēlāk tika piestiprinātas īpašas telpas sienām un no dažādiem leņķiem pakļautas simulētajai gaismai divas līdz astoņpadsmit minūtes ilgi. Savukārt citi vīrusa paraugi tika ievietoti tumšā telpā uz 60 minūtēm. 

Atklājās, ka ultravioletie stari ātri deaktivizē “SARS-CoV-2”. Apstākļos, kur vīrusa paraugi siekalās tika pakļauti Saulei līdzīgai gaismai, 90 procenti vīrusu deaktivizējās vidēji 6,8 minūšu laikā. 

Šis pētījums parāda to, ka vīrusa izplatīšanās spēja nozīmīgi vājinās ārpus telpām, kur tas ir pakļauts Saules gaismai. Turklāt šeit pierādīts, ka Saules gaisma var kalpot kā neporainu materiālu dezinfekcijas līdzeklis. 

Tiesa, zinātnieki uzsver, ka šis efekts varētu būt citādāks reālos apstākļos, īstās siekalās un nesimulētā Saules gaismā. 

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu