Medijs: "Hawks" varētu mainīt basketbolu, ja piesaistītu Bertānu

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Dāvis Bertāns
Dāvis Bertāns Foto: Reuters/ScanPix

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komanda Atlantas "Hawks" varētu mainīt akcentus, kā tiek spēlēts basketbols, ja šovasar brīvo aģentu tirgū tā piesaistītu Dāvi Bertānu, vēsta "Forbes".

Bertānam pēc šīs sezonas noslēgsies līgums ar Vašingtonas "Wizards" komandu, un Latvijas basketbolists kļūs par neierobežotu brīvo aģentu. Patlaban 27 gadus vecais rūjienietis varēs izskatīt jebkuras komandas piedāvājumu.

"Forbes" žurnālists Mortens Jensens prāto, kā būtu, ja NBA komandas spēlētājiem būtu vairāki pretinieku vienības basketbolisti cieši jāsedz uzreiz, tiklīdz viņi ir šķērsojuši centra līniju?

Ja "Hawks" starpsezonā vienotos ar Bertānu, tad varbūt varētu rast atbildi uz šo jautājumu, domā "Forbes" žurnālists.

Bertāns un "Hawks" saspēles vadītājs Trē Jangs kopā šosezon trāpījuši 56 tālmetienus, kas izpildīti vismaz no 30 pēdu (aptuveni 9 metru) distances.

Turklāt abu basketbolistu precizitāte bijusi teicama - summā 42,7%. Līdz ar to Bertāns un Jangs pretiniekiem ir bīstami, tiklīdz šķērso centra līniju.

NBA tālmetienu līnija, atskaitot laukuma stūros, ir 23 pēdas un 9 collas (7,24 metri) tālu no groza. Stūros attālums ir 22 pēdas (6,71 metrs).

Bertāns nav tikai izcils snaiperis, bet arī spēlētājs, kurš reti pazaudē bumbu. "Forbes" vēsta, ka "Latvijas lāzers" šosezon ir viens no diviem spēlētājiem, kuri vidēji guvuši vismaz 15 punktus un pieļāvuši mazāk nekā 1,2 kļūdas.

Otrs spēlētājs ir Kristapa Porziņģa komandas biedrs Dalasas "Mavericks" sastāvā Tims Hārdevejs juniors, kurš vidēji guvis 15,8 punktus un pieļāvis 1,0 kļūdu.

"Forbes" žurnālists uzskata, ka Bertāns varētu veidot Jangam aizsegu pat 10 metru attālumā no groza. Tā kā abi var sekmīgi uzbrukt grozam no tāda attāluma, aizsargi būtu spiesti segt viņus cieši.

Ja pretinieki aizsardzībā spēlēs pārāk cieši, piemēram, divatā segs Jangu, bet Bertāns pēc aizsega atrausies, "Hawks" komandai uzbrukumā var izveidoties pārsvars, tuvāk grozam spēlējot jau četratā pret trim.

"Pick and pop" sadarbība netālu no laukuma centra līnijas? Tas būtu kas neredzēts, norāda "Forbes" žurnālists.

Dāvja Bertāna precīzo un neprecīzo metienu grafiks 2019./20. gada NBA sezonā
Dāvja Bertāna precīzo un neprecīzo metienu grafiks 2019./20. gada NBA sezonā Foto: basketball-reference.com

"Forbes" žurnālists atzīmē, ka Bertāns nav lempīgs gara auguma spēlētājs, kurš pieliek komandas biedram aizsegu un lēni atkāpjas izpildīt tālmetienu. Latvijas basketbolists bez bumbas kustas tik ātri, ka viņa pretspēlētāji bieži netiek viņam līdzi.

Kā redzams grafikā, Bertāns regulāri izpilda tālmetienus, atrodoties vēl tālāk no groza, nekā ir novilkta trīspunktu līnija. No tāda attāluma un pat vēl lielākas distances regulāri precīzi uzbrūk arī Jangs.

"Hawks" komandā groza tuvumā šosezon teicami spēlē Džons Kolinss, kurš vidēji guvis 21,6 punktus un izcīnījis 10,1 atlēkušo bumbu un bloķējis 1,6 metienus. Viņš divpunktu metienus realizējis ar ļoti augstu precizitāti 64,2%.

Ņemot vērā, ka pretinieki savā laukumā no Bertāna un Janga nevar atkāpties ne soli, Kolinsam būtu liels plašums, lai spēlētu groza tuvumā.

"Hawks" komandai starpsezonā varētu būt pietiekami daudz brīvu līdzekļu algu budžetā, lai izteiktu piedāvājumu Bertānam, tomēr jāņem vārā, ka Latvijas basketbolists pēc karjerā labākās sezonas vēlēsies algas pielikumu.

Bertāns šosezon "Wizards" sastāvā saņem 7 miljonu ASV dolāru atalgojumu gadā. 54 mačos latvietis vidēji guvis 15,4 punktus, realizējis 3,7 tālmetienus (42,4% precizitāte).

Latvijas basketbolists vairākkārt medijos licis noprast, ka viņš vēlas turpināt karjeru Vašingtonā, turklāt "Wizards" kluba pārstāvji solījuši piedāvāt Bertānam pagarināt līgumu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu