Berķis neapsverot izdevniecības "Latvijas mediji" pārdošanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LETA

Uzņēmējs Olafs Berķis noliedz, ka pašlaik apsvērtu viņam piederošās izdevniecības "Latvijas mediji" pārdošanu, vēsta LTV raidījums "De facto".

Raidījums atzīmē, ka šādas runas "kuluāros" esot izskanējušas pēc tam, kad tika izziņots par "Latvijas mediju" un "TV Latvija" lēmumu apvienot spēkus, turpmāk portālam "la.lv" iekļaujoties "Rīga TV 24" struktūrā.

Jau ziņots, ka puses noslēgušas vienošanos, pēc kuras portālā "la.lv" būs iespēja piekļūt "Rīga TV 24", laikraksta "Latvijas Avīze", kā arī "Latvijas mediju" izdoto žurnālu materiāliem. "Latvijas mediji" skaidroja, ka tas tiek darīts, jo arvien pieprasītāks ir dažādu veidu video saturs, kura veidošanā "Rīga TV 24" ir pieredze un tehniskās iespējas. Vienošanās finansiālā puse netika komentēta.

AS "TV Latvija" īpašnieki šobrīd caur SIA "Ekis & Co-Positioning and Consulting" ir "Rīga TV 24" direktors Klāvs Kalniņš un programmu direktors Rūdolfs Ēķis. Iepriekš starp īpašniekiem bija arī uzņēmuma finanšu direktors, Klāva brālis Krists Kalniņš, kā arī Rūdolfa brālis Roberts Ēķis.

"De facto" atzīmē, ka pirms pieciem gadiem finansējums "Rīga TV 24" attīstībai nācis no uzņēmuma, kas cieši saistīts ar vairākos kriminālprocesos iesaistīto uzņēmēju Māri Martinsonu, un "kuluāros skan arī versijas, ka jaunajam mediju darījumam klāt varētu būt stāvējis Martinsons".

Berķis Martinsona iesaisti darījumā noliedzis, lai arī pazīstami esot. "Nē, absolūti nē. Es esmu pilnīgi pārliecināts, ka tās ir... Ja kāds par to runā, tad tās ir baumas. Tas neatbilst patiesībai. (...) Man par to nekas nav zināms, un, cik es esmu dzirdējis arī no viņiem, tad Māris nav ticis pieminēts. Tas, ko viņi taisās darīt, es arī tur neredzu nekur, ka Mārim būtu vieta," sacījis Berķis.

Arī Martinsons paziņojis, ka viņam grūti komentēt, ko runā kuluāros, taču varot apliecināt, ka tas neatbilst patiesībai.

Raidījums uzsver, ka vēsturiski Martinsona saikne ar "Rīga TV 24" esot saskatāma. Komercķīlu reģistrā atrodama informācija par 2015.gada pavasarī "TV Latvija" dotu ķīlu - visu uzņēmuma mantu kā lietu kopību uz ieķīlāšanas brīdi, kā arī tās nākamās sastāvdaļas. Nodrošinātā prasījuma maksimālā summa bijuši 600 000 eiro, bet ķīlas ņēmējs - SIA "MN Invest", kas vienādās daļās pieder SIA "IVN Finance", kura patiesā labuma guvēja ir Māra Martinsona drauga, Krievijas hokejista Iļjas Ņikuļina sieva, un SIA "MM Investīcijas", kura valdes loceklis tolaik bija pats Māris Martinsons, bet īpašnieks - viņa dēls Mārcis.

Ķīla joprojām neesot dzēsta. Tās pamatā ir aizdevums, kas bijis nepieciešams, lai attīstītu kanālu pēc nonākšanas bezmaksas apraidē, skaidrojis "TV Latvija" finanšu direktors Krists Kalniņš. 2014.gada otrajā pusē uzņēmums meklējis papildu finansējumu, un izraudzījies šo konkrēto piedāvājumu.

"Runa ir par piecus gadus seniem notikumiem, kad televīzijas kanāls "Rīga TV 24" meklēja investorus. Arī mēs saņēmām piedāvājumu. Tas bija augsta riska projekts, vienlaikus AS "TV Latvija" īpašniekiem bija skaidra attīstības vīzija un mērķis to padarīt par rentablu biznesu, tādēļ uzņēmuma valde, saskaņojot ar akcionāriem, nolēma finansēt projektu. Komercķīla atbilstoši vispārpieņemtai biznesa praksei tika reģistrēta, lai nodrošinātu aizņēmēja maksājuma saistību izpildi pret SIA "MN Invest". Kā jau zināt no publiski pieejamās informācijas, komercķīla nav dzēsta. Atmaksas termiņš ir pagarināts, un ķīla tiks dzēsta, kolīdz "TV Latvija" būs pilnībā izpildījusi maksājuma saistības," informējusi "MN Invest" pārstāve.

Jau pēc intervijas “de facto” Klāvam Kalniņam lūdza komentēt 2015. gada rudenī tapušu foto, kurā viņš sēž pie viena galda ar basketbola kluba “VEF Rīga” amatpersonām – politiķi Edgaru Jaunupu (“Latvijas Attīstībai”) un Māri Martinsonu. “RīgaTV 24” direktors atkārtoti uzsvēra, ka Martinsonu personiski nepazīst, bet par tolaik ar VEF slēgto sadarbības līgumu esot komunicējis ar Jaunupu un kluba direktori Lailu Spaliņu, nevis uzņēmēju.

Jaunups ir visai biežs viesis “RīgaTV24”, piemēram, regulāri parādoties raidījumā “Kur tas suns aprakts”. Regulārs dalībnieks kanāla raidījumos ir arī Eiropas Parlamenta deputāts, agrāk Rīgas vicemērs Andris Ameriks, kuru Martinsons publiski sauc par savu draugu, ar kuru kopā  braucis ceļojumos.

Savukārt reiz pusstundu gara tiešraide atvēlēta Martinsona advokātam Didzim Vilemsonam, kurš to izmantoja, piemēram, lai prognozētu izgāšanos “Rīgas satiksmes” korupcijas lietai, kurā Martinsonam ir aizdomās turētā statuss. Uz “de facto” jautājumu, vai SIA “MN Invest” aizdevums viņam kādreiz ļāvis ietekmēt “RīgaTV 24”saturu, Martinsons neatbildēja.

No Ventspils tranzītbiznesa, konkrētāk – Aivara Lemberga opozicionāru nometnes nākušais Olafs Berķis un viņa dēli pēdējos gados ir regulāri apvienībā “Attīstībai/Par” ietilpstošās partijas “Latvijas Attīstībai” ziedotāji. Tomēr “RīgaTV 24” vadība noraida bažas, ka tagad uzsāktā sadarbība ar AS “Latvijas Mediji” varētu ietekmēt kanāla redakcionālo neatkarību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu