Mākslīgais intelekts spēj noskaidrot cilvēka raksturu pēc viena “selfija”

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Alexander Kachur, et. al/Scientific Reports

Glezna ir tūkstoš vārdu vērta, bet kā ir ar “selfiju”? Jaunā pētījumā noskaidrots, ka vienā vienīgā “selfijā” varētu būt iekodēti pavedieni uz cilvēka personību, kurus nolasīt spēj mākslīgais intelekts. 

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Scientific Reports”, zinātnieki novēroja, ka datormodeļi spēj tikai pēc viena “selfija” paredzēt cilvēka raksturu labāk nekā citi cilvēki. Zinātnieki arī parādīja saiknes starp cilvēka sejas vaibstiem un dažādām rakstura īpašībām, piemēram, agresivitāti vai pārgalvību. 

Tiesa, jaunākajos pētījumos neiroloģijā noskaidrots, ka smadzenes nekontrolē individuālus sejas vaibstus, bet gan visu seju kā vienotu veselumu. Lai izanalizētu saiknes starp sejas vaibstiem un cilvēka raksturu, Krievijas zinātnieki ņēma talkā mākslīgo intelektu. 

Zinātnieku komanda apmācīja mākslīgā intelekta neironu tīkla sistēmu analizēt cilvēku sejas fotogrāfijas un spriest par to personību. Lai to paveiktu, viņi izmantoja iepriekšējo pētījumu rezultātus, kuros bija pētītas saiknes starp atsevišķām sejas raksturiezīmēm un cilvēka rakstura īpašībām. 

Foto: Alexander Kachur, et. al/Scientific Reports

Pēc tam zinātnieki izmantoja savu izstrādāto modeli, lai izanalizētu 12 tūkstošu brīvprātīgo cilvēku sejas fotogrāfijas. Katrs brīvprātīgais līdz ar fotogrāfiju bija sniedzis sava rakstura novērtējumu. Kad datormodelis analizēja divu indivīdu sejas, tas spēja precīzi paredzēt, kurš no abiem indivīdiem ir ekstravertāks vai dominējošāks.  

Zinātnieki arī secināja, ka pēc sejas vaibstiem visvieglāk identificējamā cilvēka rakstura īpašība ir apzinīgums. 

Jaunā pētījuma autori saka, ka mākslīgā intelekta modeļi, kas radīti šim pētījumam, varētu tikt izmantoti, piemēram, iepazīšanās portālos, palīdzot noskaidrot, kāda ir attēlā redzamā svešinieka personība. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu