Godiņš: Pasažieru skaits reģionālajos maršrutos šogad nesasniegs pērnā gada līmeni

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste / LETA

Reģionālajos sabiedriskā transporta maršrutos pasažieru skaits pēc ārkārtējās situācijas atcelšanas pakāpeniski pieaugs, bet līdz gada beigām vēl nesasniegs pērnā gada līmeni, intervijā aģentūrai LETA sacīja Autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētājs Kristiāns Godiņš.

"Mums šajā laikā ir ļoti duālas sajūtas. Mēs ļoti daudz esam strādājuši pie tā, lai aicinātu cilvēkus pārsēsties no privātā uz sabiedrisko transportu. Covid-19 laikā mēs bijām spiesti cilvēkus aicināt neizvēlēties sabiedrisko transportu - palikt mājās vai izmantot citus pārvietošanās veidus," stāstīja Autotransporta direkcijas vadītājs.

Viņš skaidroja, ka pasažieru skaita ziņā aprīlī redzams dramatisks kritums. Autobusos pārvadāto pasažieru skaits samazinājās par 68%, salīdzinot ar pagājušā gada aprīli, savukārt vilcienos kritums bija par 66%. Līdz ar to ieņēmumi ir būtiski samazinājušies, un tas atstāj ietekmi uz valsts budžetu.

Viņš stāstīja, ka maijā pasažieru skaits pamazām pieaug. Tomēr, ja pērn maijā ierastā darba dienā ar autobusiem tika apkalpoti 80 000 vai nedaudz vairāk pasažieru, tad šobrīd pārvadāto pasažieru skaits veido knapi pusi no šī apmēra. Lai gan pēdējās nedēļās katru dienu pārvadāto pasažieru skaits aug par 2000-4000, tas joprojām ir daudz mazāks skaits, nekā būtu ierasts aprīlī un maijā.

"Manas prognozes ir, ka pasažieru atgriešanās sabiedriskajā transportā šogad notiks ļoti lēnām un pakāpeniski. Nebūs tā, ka 9.jūnijā beigsies ārkārtējā situācija un 10.jūnijā transportā būs tāds pats braucēju skaits kā pērn 10.jūnijā. Mūsu prognoze ir, ka pasažieru skaits pakāpeniski atgriezīsies, bet līdz pat gada beigām nesasniegs pagājušā gada līmeni," teica Godiņš.

Viņš piebilda, ka pasažieru skaits šogad nesasniegs pagājušā gada līmeni, jo daļa iedzīvotāju būs zaudējuši darbu, tāpat cilvēki ceļos mazāk, būs mainījušies pārvietošanās paradumi. 

Jautāts, vai atkal būs jāveic plašas kampaņas, aicinot cilvēkus lietot sabiedrisko transportu, Godiņš atbildēja apstiprinoši. 

Viņš arī pauda pārliecību, ka pasažieru skaita palielināšanā palīdzēs konkurss par reģionālo autobusu pārvadājumiem no 2021.gada, jo pasažieru pārvadātāju piedāvājums būs daudz labāks. 

"Autobusi būs vidēji uz pusi jaunāki. Vairāk nekā 30% autobusu būs velosipēdu turētāji vai to glabāšanas iespējas. Visos autobusos būs wi-fi, iespēja maksāt ar banku norēķinu karti, audio un video apziņošana par pieturvietām. Es gribu cerēt, ka tas palīdzēs, jo cilvēki redzēs, ka sabiedriskais transports ir labs un pamazām atgriezīsies. Taču tur būs jāiegulda darbs," teica Godiņš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu