D vitamīns – labākai cīņai pret elpceļu vīrusiem un gripu

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Depositphotos

Gadu no gada mēs visi pamanām vienu likumsakarību – tiklīdz Latvijā ir mazāks saules gaismas daudzums (rudens, ziema un agrs pavasaris), mēs biežāk slimojam ar dažādām elpošanas sistēmas vīrusu infekcijām (jeb tā saucamajām akūtām respiratorām vīrusu infekcijām) un gripu. 

Veiktie zinātniskie novērojumi liecina, ka šajā laikā Latvijas iedzīvotājiem organismā ir nepietiekams D vitamīna līmenis – līdz pat 85% Latvijas iedzīvotāju, kuri 2014. gadā piedalījās D vitamīna līmeņa analīžu noteikšanā, bija nepietiekams D vitamīna līmenis.

Jau kopš 2005. gada zinātnieki veikuši daudz pētījumu, kuros piedalījās tūkstošiem cilvēku, un šajos darbos apstiprinājās būtiska likumsakarība –

cilvēkiem ar nepietiekamu D vitamīna daudzumu organismā biežāk notika saaukstēšanās un saslimšana ar gripu, kā arī šo slimību norise šo cilvēku grupā bija smagāka.

Vai, papildus lietojot D vitamīnu cilvēkiem, kuriem saules gaismas nav pietiekami (t.sk. Latvijā) un sasniedzot optimālu D vitamīna līmeni organismā, ir iespējams slimot retāk vai neslimot nemaz?

"Arī uz šo jautājumu zinātnieki ir atbildējuši pārliecinoši jau 2017. gadā – D vitamīns ir labs profilaktisks līdzeklis pret elpošanas sistēmas vīrusu infekcijām un pret gripu. To pierādīja desmitiem tūkstoši dalībnieku ar nepietiekamu D vitamīna līmeni jeb D vitamīna deficītu.

Jāatzīmē, COIVD-19 ierosinātājs arī ir vīruss ar gripai līdzīgu slimības gaitu.

Kā izskaidrojama sakarība mazākam saules gaismas daudzumam jeb zemākam D vitamīna līmenim ar imūnsistēmas vājāku darbību? Zināms, ka uz visu imūnsistēmas šūnu virsmas, kuras piedalās aizsardzībā pret vīrusiem, ir īpašas D vitamīnam nepieciešamās piesaistes vietas jeb receptori. Likumsakarība ir vienkārša – ja šādas piesaistes vietas jeb D vitamīna receptori uz šūnu virsmām atrodas, tad šūnu normālai darbībai nepieciešams D vitamīns," konsultē VCA poliklīnika Aura, LJMC SAVAC Dr. Maija Gureviča, endokrinoloģe.

Jāpārliecinās par optimālu D vitamīna līmeni asinīs

COVID–19 sakarības ar D vitamīnu, tā līmeni un papildu uzņemšanu tiek padziļināti pētītas pašreizējās pandēmijas laikā. Nav šaubu, ka visiem iedzīvotājiem pandēmijas skartajās zonās ir jābūt optimālam D vitamīna līmenim asinīs, un jo īpaši D vitamīna deficīta valstīs kā Latvijā.

"Nedrīkst aizmirst, ka pašizolācijas laikā retāk uzturamies saulē un līdz ar to pakļaujam sevi D vitamīna deficīta attīstībai. Īpaši svarīgi ir uzturēt optimālu D vitamīna daudzumu organismā COVID–19 riska grupām: gados vecākiem cilvēkiem (>65 gadu vecuma) un pacientiem ar hroniskām slimībām, piemēram, cukura diabētu vai hronisku obstruktīvu plaušu slimību. Nav šaubu, ka visiem medicīnas darbiniekiem, kas strādā palielināta COVID–19 riska apstākļos, obligāti jābūt optimālam D vitamīna līmenim asinīs," uzsver endokrinologs Dr. Maija Gureviča.

Kāds ir sasniedzamais D vitamīna līmenis un kā mēs varam iegūt D vitamīnu pietiekamā daudzumā? D vitamīna daudzumu un rezerves organismā var precizēt, nosakot D vitamīna līmeni asins analīzēs. Šo analīzi var veikt daudzās Latvijas laboratorijās – tas nav retums. Diemžēl nevienam šo analīzi valsts nekompensē, un savai veselībai būs jāziedo līdzekļi. Optimālais sasniedzamais līmenis asins analīzēs ir 45–55 ng/ml neatkarīgi no vecuma un dzimuma. Neatkarīgi no tā, vai analīzi iespējams veikt, jādomā par pietiekamu D vitamīna uzņemšanu, jo līdz pat 85% iedzīvotāju tas ir nepietiekams!

Kā uzņemt D vitamīnu?

Dabīgākais D vitamīna avots, protams, ir saules gaisma jeb ultravioletais starojums. Diemžēl Latvijas saule spīd pārāk slīpā leņķī, lai mūsu ādā veidotos pietiekams D vitamīna daudzums.

Lai cik daudz mēs sauļotos pavasarī un pat vasarā, mēs nespējam saražot sev pietiekamas D vitamīna rezerves.

Ņemot vērā, ka Latvijā valstiskā līmenī nenotiek pārtikas produktu bagātināšana ar D vitamīnu kā citās Ziemeļu platuma grādu valstīs, piemēram, Dānijā un Somijā, mūsu iedzīvotājiem rekomendējams lietot D vitamīnu papildu uztura bagātināju vai medikamentu veidā. Jāizvēlas D vitamīns, kura ķīmiskajā sastāvā ir D3 vitamīns jeb holekalciferols, priekšroka ir kapsulām ar eļļas šķīdumu vai eļļas šķīdumam. Ražotājam jābūt drošam un pārbaudītam, jo tikai atsevišķiem uztura bagātinātājiem ir kvalitātes sertifikāti. Noteikti jāpievērš uzmanība, kāda ir norādītā D vitamīna deva jeb daudzums kapsulā vai pilienā – nedrīkst paļauties uz ražotāja rakstīto dienas devu.

Droša D vitamīna deva, nezinot savu D vitamīna līmeni analīzēs, ir no 1000 līdz 4000 starptautisko vienību dienā (jo lielāks cilvēka ķermeņa svars, jo lielāka varbūtība, ka jālieto lielākā pieļaujamā deva), bet, lietojot šādu maksimālo devu, tomēr pēc 3 mēnešiem jāveic asins analīzes.

Katram no mums ir D vitamīna individuālas uzsūkšanās īpatnības!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu