Pēdējo trīs nedēļu laikā kopumā 19 Latvijas iedzīvotāji ar Covid-19 inficējušies ārzemēs (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Pēdējo trīs nedēļu laikā kopumā 19 Latvijas iedzīvotāji ar Covid-19 inficējušies ārzemēs, pirmdienas preses konferencē pavēstīja Slimību un profilakses kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

12 gadījumos inficēšanās notikusi Zviedrijā, piecos Krievijā, bet citās Eiropas Savienības valstīs inficējušies divi iedzīvotāji.

Ja cilvēku īpatsvars, kuri bija inficējušies ārzemēs, sākumā veidoja vairāk nekā 80% no kopējā inficēto skaita, tad patlaban šo gadījumu skaits ir visai neliels, norādīja epidemiologs. Turklāt pagājušajā nedēļā Latvijā reģistrēti kopumā 39 Covid-19 inficētie, kas ir viszemākais inficēto skaits kopš marta, pavēstīja Perevoščikovs.

Lai gan atsevišķās dienās ir ziņots par augstāku inficēto skaitu, SPKC eksperts skaidroja, ka šajos gadījumos jāņem vērā, ka tiek veikti plašāki skrīningi, kas atklāj kādu uzliesmojumu.

Kā atzīmēja epidemiologs, atskaitot uzliesmojumus, atsevišķu saslimšanas gadījumu skaits ir patiesi mazs un nav nozīmīgs. "Tas, ko mēs tagad redzam, ir apliecinājums tiem pasākumiem, kurus mēs veicām iepriekš," piebilda Perevoščikovs.

Runājot par globālo situāciju, epidemiologs informēja, ka situācija pasaulē kopumā pasliktinās, tomēr Eiropas Savienības reģionā - uzlabojas.

Neskatoties uz saslimstības mazināšanos un ierobežojumu atcelšanu, SPKC eksperts mudināja iedzīvotājus turpināt ievērot distancēšanās un higiēnas pasākumus.

Policija līdz šim noformējusi aptuveni 4000 protokolu par Covid-19 dēļ noteikto ierobežojumu neievērošanu

Valsts policija kopš 13.marta veikusi aptuveni 100 000 pārbaužu un noformējusi aptuveni 4000 administratīvā pārkāpuma protokolu ārkārtējās situācijas dēļ noteikto ierobežojumu neievērošanu, pirmdien žurnālistiem pastāstīja Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis.

Viņš uzsvēra, ka jau kopš ārkārtējās situācijas izsludināšanas policija aktīvi kontrolējusi ierobežojumu ievērošanu, taču policijas mērķis nav bijis sodīt. Sankcijas piemērotas tikai nopietnākos pārkāpuma gadījumos.

Lielākā daļa jeb 80% administratīvā pārkāpuma protokolu noformēti par distances neievērošanu. Vidējais piemērotais sods par ierobežojumu neievērošanu ir līdz 40 eiro, bet rupjākos pārkāpuma gadījumos sods sasniedzis 400 līdz 500 eiro.

Medicīnas pakalpojumus prioritāri sniegs tiem, kuru pierakstus atcēla Covid-19 dēļ

Ar Covid-19 saistīto iepriekš ieviesto veselības aprūpes pakalpojumu ierobežojumu dēļ sākotnēji ārstniecības iestādēs gaidāmas rindas, tomēr pakalpojumi primāri tiks sniegti tiem, kuru pierakstus iepriekš atcēla, pirmdien preses konferencē pavēstīja Veselības ministrijas (VM) Sabiedrības veselības departamenta direktore Santa Līviņa.

Vienlaikus viņa atgādināja, ka no 3.jūnija būs atjaunoti visi iepriekš atceltie veselības aprūpes pakalpojumi.

Ministrija patlaban sadarbojas ar citām nozarēm un ministrijām, lai saskaņotu dažādas vadlīnijas, kuras, mazinoties ierobežojumiem, būs jāturpina ievērot.

Jau ziņots, ka arī universitāšu slimnīcas ir norādījušas, ka prioritāri centīsies apkalpot tos pacientus, kuru pieraksti tika atcelti Covid-19 izplatības dēļ.

Kā vēstīts, vairāku nozaru ministrijas jau ir nākušas klajā ar vadlīnijām, un tās ir akceptējusi VM. Viens no šādiem gadījumiem ir attiecībā uz Tieslietu ministrijas vadlīnijām dievkalpojumiem, kuru saskaņošanu ar VM apstiprināja tās pārstāve Anna Strapcāne.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu