IZM atbalstam studējošajiem un jaunajiem speciālistiem varētu atvēlēt 13 miljonus eiro (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Plānots, ka atbalstam studējošajiem un jaunajiem speciālistiem Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) varētu atvēlēt 13 miljonus eiro, tostarp palielinot šobrīd pieejamās valsts budžeta stipendijas studentiem ar augstākajiem akadēmiskajiem rādītājiem, šādu plānu Latvijas Studentu apvienības (LSA) domes sēdē prezentējis IZM parlamentārais sekretārs Reinis Znotiņš (JKP).

LSA pārstāve Evelīna Puzo aģentūrai LETA norādīja, ka studentiem ar augstākajiem akadēmiskajiem rādītājiem atbalsts tiktu palielināts no 99,06 eiro līdz 200 eiro. Tāpat plānots palielināt atbalsta saņēmēju loku.

Puzo skaidroja, ka IZM un studējošie turpinās sarunas par priekšlikumu pilnveidi, proti, pagaidām vēl nav piedāvāts atbalsta mehānisms tieši studējošajiem, kuriem Covid-19 krīzes dēļ būtiski sarukuši ienākumi un kuri nevar saņemt jau šobrīd valsts piedāvātos atbalsta mehānismus - bezdarbnieka vai dīkstāves pabalstu vai citus. 

LSA pārstāve arī atgādināja par akciju "Gribu studēt", kas vērš uzmanību uz studentu finansiālo situāciju gan Covid-19 krīzes laikā, gan kopumā. Šajā akcijā LSA aicina studējošos un ikvienu citu sociālajos tīklos dalīties ar saviem iemesliem studēt un studiju laika pieredzi. 

Tāpat 26.maijā no plkst.8 līdz 15 pie IZM ēkas notiks klātienes akcija, kurā varēs aplūkot studentu sociālajos tīklos publicētās fotogrāfijas un stāstus ar iemesliem, kāpēc tie grib studēt, un grūtībām, ar kurām tiem nācies saskarties studiju procesā. Notiekošo varēs vērot arī tiešsaistē LSA sociālajos tīklos. 

LETA jau ziņoja, ka LSA cēlusi trauksmi par to, ka vairāki tūkstoši studējošo varētu apsvērt pārtraukt studijas, jo ir saskārušies ar Covid-19 krīzes radītām finansiālajām grūtībām. LSA mudināja politiķus pievērsties jautājuma par studējošo atbalstu risināšanu, nodrošinot iespēju studentiem kvalitatīvi studēt.

Trešdien IZM paziņoja, ka kopā ar Labklājības ministriju ir izstrādājusi priekšlikumus vairākiem atbalsta mehānismiem, kuru mērķis ir palīdzēt gan esošajiem augstskolu studentiem, gan absolventiem un mācībspēkiem pārvarēt Covid-19 krīzes sekas un kvalitatīvi sagatavoties turpmākajam studiju procesam un ienākšanai darba tirgū. 

Studentiem, kuriem nepieciešams studiju vai studējošā kredīts, sākot ar 2020.gada rudeni, tiek piedāvāta valsts galvoto studiju un studējošo kredītu skaita palielināšana par 500 (kopā 2500 kredītu). 

Otrs piedāvājums ir saistāms ar prasmju un iemaņu attīstības programmas izveidi, kas ļautu studējošajiem studiju laikā attīstīt pētnieciskās, organizatoriskās, IT prasmes, veicot noteiktus uzdevumus augstskolā mentora vadībā, saņemot līdz 200 eiro stipendiju sešu mēnešu garumā. Kopumā šādu stipendiju varētu saņemt līdz 3000 studējošo.

Trešais piedāvājums ir atbalsts jaunajiem speciālistiem bezdarba gadījumā. Absolventi, kas pēdējā gada laikā ir ieguvuši profesionālo vai augstāko izglītību un stājušies darba attiecībās, bet krīzes un Covid-19 izraisīto ierobežojumu dēļ ir zaudējuši darbu un atbilstoši esošajai likumdošanai nevar iegūt bezdarbnieka statusu, patlaban nevar pretendēt uz bezdarbnieka pabalstu. LM ir gatava mainīt likumu, lai iestrādātu arī šādu mērķētu atbalstu vismaz sešu mēnešu garumā. Tas palīdzētu noturēt jaunos speciālistus Latvijā un samazinātu no Latvijas aizbraukušo speciālistu skaitu, kas dodas darba meklējumos ārvalstīs.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu