Afganistānas valdība atbrīvo 100 talibus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Afganistāna, atbrīvotie talibi.
Afganistāna, atbrīvotie talibi. Foto: NOORULLAH SHIRZADA / AFP

 Pirmdien no Afganistānas militārā cietuma atbrīvoti 100 talibi, šādi valdībai atbildot uz grupējuma "Taleban" pasludināto trīs dienu pamieru.

"Afganistānas valdība šodien no Bagramas cietuma atbrīvoja 100 talibu cietumniekus," pavēstīja Nacionālās drošības padomes preses pārstāvis Džavids Faisals.

Valdība plāno atbrīvot līdz 2000 talibu, izrādot "labas gribas žestu" pēc talibu pasludinātā pamiera, palielinot cerības uz miera sarunu sākšanu.

"Taleban" un Afganistānas prezidents Ašrafs Gani pasludinājuši pamieru, kas turpināsies trīs dienas, sākot no svētdienas, kamēr ilgs Dzīru svētki ("Eid-al-Fitr"), atzīmējot musulmaņu svētā mēneša ramadāna beigas.

"Taleban" kaujiniekiem dotajā rīkojumā norādīts ievērot pamieru, tomēr arī nebrāļoties ar Afganistānas valdības spēkiem. Iepriekšējā Dzīru svētku pamiera laikā 2018.gadā talibu kaujinieki bieži bija redzami, draudzīgi pavadot laiku kopā ar valdības spēku karavīriem.

Afganistānas prezidents Ašrafs Gani apsveica "Taleban" lēmumu ievērot pamieru un lika valdības spēkiem to ievērot.

"Es apsveicu "Taleban" paziņojumu par pamieru. Afganistānas valdība piedāvā mieru. Kā augstākais virspavēlnieks uzdodu Afganistānas nacionālajiem aizsardzības un drošības spēkiem  ievērot trīs dienu pamieru un aizstāvēties tikai uzbrukuma gadījumā," tviterī ierakstījis Gani.

Pamiera izsludināšanu Afganistānā apsveicis arī ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrēšs.

Kopš miera vienošanās noslēgšanas ar ASV februārī talibi vairs neuzbrūk Savienoto Valstu un citu ārvalstu karavīriem, taču turpinājuši uzbrukumus Afganistānas valdības spēkiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu