Lietuvas valdība lems par karantīnas režīma pagarināšanu līdz jūnija beigām

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Lietuvas valdība trešdien apsvērs, vai pagarināt līdz jūnija beigām cīņai pret koronavīrusa izplatīšanos ieviesto karantīnas režīmu, otrdien parlamentā paziņojis premjerministrs Sauļus Skvernelis.

Valdība arī plāno apstiprināt epidemioloģiskos kritērijus karantīnas saglabāšanai, atklāja premjers.

Jau vēstīts, ka atbilstoši valdības lēmumam no 16.marta, lai ierobežotu koronavīrusa izplatību, Lietuvā ieviesta karantīna.

Taču karantīnas laikā noteiktie ierobežojumi Lietuvā tiek pakāpeniski atviegloti no aprīļa vidus, bet kopš 15.maija Latvijas, Lietuvas un Igaunijas valstspiederīgie un personas ar uzturēšanās atļaujām var brīvi ceļot starp visām trim Baltijas valstīm, neievērojot 14 dienu pašizolāciju. Ceļotājiem gan jāatceras, ka katrā Baltijas valstī Covid-19 pandēmijas dēļ ir noteikti dažādi ierobežojumi.

Skvernelis atklāja, ka valdība trešdien plāno apstiprināt jaunus atvieglojumus.

Premjers sacīja, ka tas ir ceļš atpakaļ pie normālas dzīves, izņemot ierobežojumus, kas saistīti ar atsevišķajiem karstajiem inficēšanās un slimības izplatības punktiem.

Skvernelis sacīja, ka karantīnas režīma pagarināšana tagad ir vairāk saistīta ar tiesiskajiem aspektiem, nevis medicīniskajiem.

Premjers skaidroja, ka runa galvenokārt ir par diviem mērķiem. Pirmkārt, tas ir ekonomiskais atbalsts, ņemot vērā daudzos pasākumus, kas ieviesti karantīnas režīma laikā, un, otrkārt, jaunā koronavīrusa izplatības savaldīšana.

Epidemiologi ir ierosinājuši četrus kritērijus, kurus sasniedzot valdība varētu atcelt karantīnas režīmu, atklāja Skvernelis.

Saskaņā ar šiem kritērijiem atcelšana būtu iespējama, ja nepalielināsies kopējais jauno inficēšanās gadījumu skaits 14 dienās, rēķinot 100 000 iedzīvotāju, ja pozitīvie Covid-19 testi nepārsniegs 0,5% no kopējā veiktā testu skaita, ja tā dēvēto importēto Covid-19 gadījumu skaits nepārsniegs piecus nedēļā un ja vismaz 90% no jaunajiem gadījumiem būs saistīti ar Lietuvā esošajiem inficēšanās "karstajiem punktiem".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu