Ar neeksistējošiem datiem cenšas nonivelēt koronavīrusa bīstamību (26)

Re:Baltica
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina.

Kopš marta vidus Facebook krievu valodā tiek izplatīti neeksistējoši Pasaules veselības organizācijas (PVO) dati, kas it kā apliecinot, ka citas slimības ir krietni nāvējošākas par Covid-19. Informācija pārpublicēta vairākos profilos, ar atsevišķiem ierakstiem dalījušies desmiti tūkstoši lietotāju, viņu vidū arī cilvēki no Latvijas. 

No vēža, malārijas, gripas un citiem cēloņiem pasaulē mēneša laikā mirst krietni vairāk nekā Covid-19 - tāds ir vienotais vēstījums publikācijām, kas ar nelielām izmaiņām Facebook klejo jau vairākus mēnešus. Atsevišķos ierakstos teikts, ka datu avots ir Pasaules veselības organizācija (PVO), citos avota nav.

Foto: Ekrānšāviņi no FB

Vislielāko atsaucību izpelnījies 26. martā tapušais lietotāja Antona Čestikova ieraksts. Ar to dalījušies 25 tūkstoši. Vīrieša publicētajā fotoattēlā uzskaitīti dažādi nāves cēloņi un no tiem pasaulē bojāgājušo skaits mēneša laikā (mēnesis nav precizēts), beigās salīdzinājumam pielikts, ka no koronavīrusa visa uzliesmojuma laikā miris krietni mazāk cilvēku. Avots esot PVO. 

Foto: Ekrānšāviņš

Komentāros zem šiem ierakstiem cilvēki taujā pēc saites, kur pārliecināties, vai dati ir korekti, autori klusē, bet citi lietotāji atbild: “Protams, ka nevar iedot saiti, jo tāda neeksistē”. Un viņiem ir taisnība.

Foto: Ekrānšāviņš

Pat ja būtu norādīts konkrēts mēnesis, tas informāciju nepadarītu vieglāk pārbaudāmu, jo PVO nepublicē šādus visaptverošus ikmēneša mirstības datus. Organizācija katra gada izskaņā publicē statistiku par pērno gadu. Šobrīd svaigākā informācija ir 2019. gada nogalē publicētie dati par 2018. gadu. Vairākos gadījumos skaitļi ir vismaz par 50% mazāki, nekā FB ierakstos norādītie. Piemēram, HIV/AIDS 2018. gadā bija nāves iemesls vidēji 64 tūkstošiem katru mēnesi, nevis 140 000 kā teikts FB ierakstā. Bet no malārijas katru mēnesi mira 33, nevis 81 tūkstotis. 

Vienīgais precīzi pārbaudāmais rādītājs šai ierakstā ir koronavīrusa upuru skaits konkrētajā dienā. 26. marta publikācija vēsta, ka tādu ir 12,500. PVO statistika liecina - 26. martā pasaulē ar diagnozi Covid-19 bija miruši 21,124 cilvēki. Savukārt tagad, divus mēnešu vēlāk, koronavīruss laupījis jau 337,736 dzīvības. 

Koronavīrusa upuru skaitu salīdzināt ar, piemēram, autoavārijās, dzemdībās vai pašnāvībās mirušajiem ir nekorekti, jo nāvēm ir dažādi cēloņi.

Secinājums: Vairāku Facebook profilu izplatītie dati par mirstības rādītājiem pasaulē, salīdzinot ar koronavīrusa upuriem, ir nepatiesi. Dati, kas publicēti ar atsauci uz PVO, neeksistē, bet koronavīrusa upuru skaits nav pareizs. 

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu