Biedrība nobažījusies par vardarbības upuru drošību ārkārtējās situācijas laikā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Ņemot vērā vardarbības pieaugumu un citus aspektus, pastāv bažas par vardarbības upuru drošību ārkārtējās situācijas laikā, šādas bažas šodien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē pauda biedrības "Centrs Marta" pārstāve Irina Mazurika.

Mazurika stāstīja, ka ārkārtējā situācijā centrs nodrošina attālinātas konsultācijas vardarbības upuriem, taču ne visi tām piekrīt, jo, rīkojot videokonsultācijas, ne vienmēr pastāv iespēja nodrošināt konfidencialitāti un pastāv arī drošības riski.

Martā un aprīlī zvanu skaits uz centru bija sarucis, taču maijā to skaits ievērojami palielinājies. "Saņemam divreiz vairāk zvanu un pieteikumu uz pirmreizējām konsultācijām nekā pirms ārkārtējās situācijas," stāstīja Mazurika, piebilstot, ka ārkārtējās situācijas sākumā upuriem, iespējams, bija citas aktuālas lietas ko risināt.

"Centrs Marta" secinājis, ka salīdzinoši vairāk pēc palīdzības vēršas fiziskas vardarbības upuri, turklāt vairāk ir smagu gadījumu. "Saskārāmies arī ar vienu slepkavības gadījumu pēc ilgstošas vardarbības ģimenē," atklāja centra pārstāve.

Tāpat ir ļoti aktualizējusies problēma, ka varmākas izmanto pašilozāciju par iemeslu, lai liegtu cietušajām tikšanos ar bērniem.

Savukārt pagājušajā nedēļā bijis gadījums, kad Rīgas Pašvaldības policija fiziskās vardarbības gadījumā atteicās piemērot nošķiršanu, atsaucoties uz Covid-19 pandēmiju, un ieteica vērsties tiesā, stāstīja Mazurika.

"Ņemot vērā, ka tas ir viens gadījums, par kuru mums ir zināms, mēs nevaram runāt, ka tā ir tendence, bet šis gadījums rada pamatotas bažas par vardarbības upuru drošību, it īpaši tāpēc, ka novērojam jaunu gadījumu pieaugumu un smagu ievainojumu tendenci," norādīja Mazurika.

Jau ziņots, ka ārkārtējās situācijas laikā Latvijā par 37% palielinājies izsaukumu skaits uz ģimenes konfliktiem, aģentūra LETA noskaidroja Valsts policijā.

Pērn laikā no 13.marta līdz 23.aprīlim uz ģimenes konfliktiem bija reģistrēti 922 izsaukumi, kas ir vidēji 22 izsaukumi dienā. Savukārt šogad identiskā laika posmā uz ģimenes konfliktiem bija reģistrēti 1454 izsaukumi, kas ir vidēji 35 izsaukumi dienā jeb par 37% vairāk, nekā 2019.gadā.

Šajos izsaukumos pieņemto policijas lēmumu par varmākas nošķiršanu skaits šogad ir samazinājies. Pērn pieņemti 94 šādi policijas lēmumi, bet šogad ārkārtas situācijas laikā pieņemti 60 policijas lēmumi par nošķiršanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu