Jakutijas šamanis, kas gāja "izdzīt Putinu", vērsies Eiropas Cilvēktiesību tiesā (10)

TVNET/RFE/RL
CopyLinkedIn Draugiem X
Jakutijas šamanis Aleksandrs Gabiševs
Jakutijas šamanis Aleksandrs Gabiševs Foto: kadrs no video

Jakutijas pašpasludinātais šamanis Aleksandrs Gabiševs, kurš kopš 2019.gada kājām iet uz Maskavu "izdzīt Putinu", vērsies Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) par piespiedu ievietošanu psihiatriskajā slimnīcā, vēsta RFE/RL.

Gabiševs tiesā vērsies tāpēc, ka Jakutskas psihiatriskajā klīnikā esot ievietots pret savu gribu un bez viņa juridisko pārstāvju piekrišanas, norādīja advokāte Olga Timofejeva.

Krievijas Veselības ministrijas skaidrojumi esot bijuši neskaidri un neapmierinoši. Gabiševa apciemošana esot aizliegta it kā Covid-19 ierobežojošo pasākumu dēļ, uzsver Timofejeva. Lai arī viņam atļauts ar saviem advokātiem sazināties telefoniski, 26.maijā Timofejevai neesot izdevies viņu sazvanīt.

Gabiševs psihiatriskajā klīnikā tika ievietots 12.maijā, kad viņa mājās Jakutskā ielauzās 20 OMON virsnieki, raksta RFE/RL.

Maija sākumā viņš "YouTube" ievietoja video, kurā izpilda tradicionālu Jakutijas šamaņu deju un skandē: "Ļoti drīz jūs visi izlauzīsieties brīvībā. Cilvēki, pēc diviem mēnešiem jūs nespēsiet atpazīt šo pasauli, tai skaitā Krieviju."

Viņa "pareģojums" bija tāds, ka divu mēnešu laikā tauta "ņems brīvību savās rokās".

Gabiševs mediju uzmanību piesaistīja 2019.gadā, kad nosauca Putinu par "ļaunu" un paziņoja, ka dodas ceļā uz Maskavu "izdzīt" viņu no Kremļa. Gabiševs nostaigāja vairāk nekā 2000 kilometrus un ceļā satika simtiem cilvēku, iemūžinot video savas sarunas.

2019.gada jūlijā Gabiševs Čitā sapulcināja apmēram 700 cilvēkus. "Krievija bez Putina!" viņi skandēja.

Pagājušā gada septembrī Gabiševs tika aizturēts uz Burjatijas un Irkutskas apgabala robežas Sibīrijā. Viņu nogādāja Jakutijā. Tur viņu ievietoja psihiatriskajā slimnīcā, no kuras vēlāk izlaida.

Oktobrī Jakutskas psihiatri apgalvoja, ka Gabiševs esot garīgi nestabils. Taču viņa advokātu pieaicinātie neatkarīgie eksperti bija citās domās - viņi secināja, ka Gabiševs ir pie pilna prāta, ka viņam neesot vajadzīga piespiedu ārstēšana un ka viņš neapdraudot citus sabiedrības locekļus.

Decembrī Gabiševs un viņa sekotāji mēģināja atsākt gājienu uz Maskavu, taču policija viņus apturēja un lika atgriezties mājās.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu