Vitenbergs: Covid-19 ierobežojumu mīkstināšana būtu svarīgs atbalsts tūrisma nozarei

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs
Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs Foto: Evija Trifanova/LETA

Covid-19 pandēmijas noteikto ierobežojumu mīkstināšana būtu svarīgs atbalsts tūrisma nozarei, uzskata ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV).

Ekonomikas ministrijā (EM) aģentūru LETA informēja, ka Vitenbergs šodien atkārtoti tikās ar tūrisma nozares - viesmīlības un ēdināšanas sektora, kā arī tūrisma operatoru un lauku tūrisma - pārstāvjiem, lai pārrunātu stratēģiju tūrisma nozares darbības atjaunošanai, kā arī nozarei primāri un sekundāri nepieciešamo atbalstu un valsts iespējām šo atbalstu sniegt Covid-19 krīzē cietušajiem uzņēmējiem.

Ministra ieskatā, tūrisma nozares uzņēmumiem līdz ar citiem uzņēmumiem visu šo Covid-19 krīzes laiku ir pieejami visi līdz šim valdības apstiprinātie atbalsta instrumenti - dīkstāves pabalsti, aizdevumi, garantijas, nomas maksas atlaides valsts un pašvaldību īpašumos utt. 

Pēc EM sniegtās informācijas, līdz maija vidum dīkstāves pabalstus šajā nozarē saņēmuši 1318 uzņēmumu 13 795 darbinieki par kopējo summu vairāk nekā astoņi miljoni eiro, kas ir 37% no kopējās dīkstāves pabalstos izmaksātās summas. Tāpat tūrisma nozares uzņēmumi ir saņēmuši piecu miljonu eiro lielu atbalstu finanšu instrumentu veidā no "Attīstības finanšu institūcijas Altum".

Tomēr Vitenberga ieskatā, nozares izejai no krīzes ir nepieciešami papildu atbalsta pasākumi, kas sniegtu daudz tiešāku atbalstu tieši šo sektoru uzņēmumiem, kuru darbība līdz ar valdības pieņemtajiem Covid-19 ierobežošanas pasākumiem ir faktiski apturēta.

"Šodienas sanāksmē ar uzņēmējiem vienojāmies, ka pats galvenais ir atjaunot tūrismu plūsmu. Nekāds atbalsts nevarēs aizvietot klientus viesu namos, restorānos un citos tūrisma objektos. Papildus uzņēmēji skaidri norādīja, ka viņiem nepieciešami atbalsta instrumenti apgrozāmo līdzekļu nodrošināšanai un profesionālāko darbinieku noturēšanai, vienlaikus uzsverot, ka daļa nozares darbinieki jau darbu zaudējuši. Taču tikpat svarīgs atbalsts nozarei būtu vēl atsevišķu Covid-19 ierobežojumu atcelšana vai mīkstināšana, kas ļautu nozares komersantiem atsākt komercdarbību," stāstīja Vitenbergs.

Ministrs piebilda, ka nozares komersanti ir gatavi ievērot visas noteiktās drošības prasības, lai nodrošinātu drošu ceļotāju apkalpošanu gan izmitināšanā, gan ēdināšanā, gan tūrisma objektos," norāda ministrs. 

Tāpat Vitenbergs šodien tūrisma nozares pārstāvjiem prezentēja stratēģiju tūrisma nozarei, piedāvājot atbalsta instrumentus. Star atbalsta instrumentiem krīzes pārvarēšanai minēti dīkstāves pabalsti krīzē skartajiem uzņēmumiem, repatriācijas izdevumu segšana tūrisma operatoriem, kā arī vaučeru sistēmas ieviešana.

Atbalsts darbības atjaunošanai paredz pakāpenisku ierobežojumu atcelšanu un pārrobežu kustības atjaunošanu, kā arī vadlīniju izstrādi drošas ceļotāju apkalpošanas nodrošināšanai;.

Savukārt nozares tālākās izaugsmes sekmēšanai paredzētas dažādas vietējās un starptautiskā tirgus aktivitātēs, investīcijas attīstībā un samazinātās pievienotās vērtības nodokļa likmes iespējama ieviešana. 

EM piebilda, ka piedāvātie risinājumi aptver gan ēdināšanas, tūristu mītņu, tūrisma operatoru un aģentu sektoru, gan horizontālus atbalsta pasākumus daudzveidīgajiem visas nozares uzņēmumiem un saimnieciskās darbības veicējiem. Īstenojot šos atbalsta pasākumus, EM saredz iespējas kopīgi ar nozares uzņēmējiem pārvarēt krīzes radītos izaicinājumus. 

LETA jau vēstīja, ka, lai veicinātu uzņēmējdarbības atsākšanu tūrisma sezonā, Ekonomikas ministrija (EM) piedāvā divu pakāpju atbalsta mehānismu - nodarbinātības veicināšanai gan izmitināšanas un ēdināšanas sektoros, gan tūrisma operatoru pakalpojumu sniedzējiem tiek piedāvāts ieviest trīs mēnešu grantu uzņēmuma saimnieciskās darbības saglabāšanai; savukārt saimnieciskās darbības atsākšanai un jaudas palielināšanai komersantiem tiks izstrādāts mehānisms bezprocentu aizdevumu saņemšanai.

EM skaidroja, ka grants nodarbinātības veicināšanai paredzēts uzņēmējiem, kas sniedz izmitināšanas, viesmīlības vai tūrisma operatoru pakalpojumus. Atbalstu uzņēmējs varēs izmantot dažādu operacionālo izmaksu segšanai, tai skaitā darbinieku algām, telpu nomai, preču iepirkšanai, utt. Paredzams, ka atbalsts tiks piešķirts trīs mēnešu periodā pēc tekošās algas un nodokļu nomaksas. Tāpat sektoram tiek piedāvāts bezprocentu nenodrošināts apgrozāmo līdzekļu aizdevums saimnieciskās darbības atjaunošanai.

Tūrisma nozares atbalsta plānā EM vēl ir paredzējusi vērtēt, kā risināt tūrisma operatoru un aģentūru nodrošināto, bet nenotikušo ceļojumu un braucienu kompensācijas jautājumu klientiem, piedāvāt darbinieku apmācības pārkvalifikācijai rudens/ziemas sezonā, un citi.

LETA jau vēstīja, ka ekonomikas ministrs Vitenbergs rosināja piemērot tūrisma un viesmīlības nozarei samazinātu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi 5% apmērā, lai šīm nozarēm palīdzētu Covid-19 pandēmijas izraisītajā krīzē.

Tomēr finanšu ministra Jāņa Reira (JV) vadītā darba grupa šo priekšlikumu rosināja neskatīt ārkārtējās situācijas palīdzības kontekstā, bet gan spriest par šo priekšlikumu nodokļu izmaiņu kontekstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu