Mirusi dzejniece Ināra Kaija Eglīte

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Klajā nāk Ināras Kaijas Eglītes dzejoļu krājums “Kliedziens starp āboliem”
Klajā nāk Ināras Kaijas Eglītes dzejoļu krājums “Kliedziens starp āboliem” Foto: @neputns

72 gadu vecumā Bulduru slimnīcā mūžībā devusies dzejniece un tulkotāja Ināra Kaija Eglīte. Padomju laikā viņa tika iekļauta nevēlamo dzejnieku sarakstā, kuru nepublicēja, un tikai 2018. gada nogalē apgādā “Neputns” iznāca viņas debijas dzejas krājums. Pati autore par to sacījusi – “debija un mūža veikums vienā elpā”.

70. gadu sākumā Ināra Kaija Eglīte kā viena no leģendārās kafejnīcas “Kaza” loka piedalījusies arī daudzās Andra Grinberga performancēs un hepeningos. Tomēr viņas būtiskākais pienesums šī mākslinieka daiļrades kontekstā ir viņas dzeja, kas skan divās pirmajās Grinberga triloģijas filmās – “Pašportrets” (1972) un “Pašportrets. Testaments” (2003).

Dzejniece un tulkotāja Ināra Kaija Eglīte dzimusi Rīgā, beigusi Rīgas 50. vidusskolu, mācījusies Latvijas Valsts universitātes Filoloģijas fakultātē, absolvējusi Latvijas Kristīgo akadēmiju. Pirmais dzejolis presē publicēts 1967. gadā, bet plašāku ievērību guvusi ar dzejoli “Debesis bez tukšuma”, pēc kura publicēšanas uzaicināta piedalīties Rakstnieku savienības rīkotajā Latvijas jauno literātu seminārā. Dzejoļi publicēti preses izdevumos, kā arī jauno autoru kopkrājumā “Acis” (1973). 90. gados rakstījusi laikrakstiem “Labrīt”, “Neatkarīgā Rīta Avīze”, “Fokuss”, “Literatūra. Māksla. Mēs”, “Forums”, “Vides Vēstis” u. c. Tulkojusi lugas Valmieras teātrim un daiļliteratūru, toskait Airisas Mērdokas romānu “Melnais princis”, Džoannas Harisas romānu “Šokolāde”, Agatas Kristi darbus u. c.

CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu