"Es nevaru paelpot!" ASV pēc melnādaina aizturētā nāves atlaiž četrus policistus

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Minesotas štatā četri policisti atlaisti pēc tam, kad atklātībā nonācis video, kurā viņi aiztur melnādainu vīrieti, vienam no policistiem ar ceļgalu uzsēžoties uz aizdomās turamā kakla. Aizturētais vīrietis nomira, vēsta raidorganizācija BBC.

Video redzams, ka Džordžs Floids baltādainajam policistam vairākkārtīgi saka: "Es nevaru paelpot."

Notikušais daudziem atgādinājis par Ērika Gārnera gadījumu 2014.gadā. Melnādainais Gārners, tiekot aizturēts par nelegālu cigarešu tirgošanu, līdzīgā veidā nomira Ņujorkā. Viņš aizturēšanas laikā 11 reizes pateica "es nevaru paelpot".

Gārnera gadījumā iesaistītais policists no darba tika atlaists vairāk nekā piecus gadus pēc notikušā. Nevienam policistam netika izvirzītas apsūdzības.

Mineapolisas policijas vadītājs Medarija Aradondo norādīja, ka Floida aizturēšanā iesaistītie policisti nu esot "bijušie darbinieki".

Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) apstiprinājis, ka veikšot izmeklēšanu par Floida gadījumu.

Minesotas policija iepriekš paziņojusi, ka 46 gadus vecais Floids, kurš strādāja par apsargu restorānā, esot miris pēc "medicīniska incidenta", kas noticis saskarsmē ar policistiem.

Mineapolisas mērs Džeikobs Frejs nosodīja notikušo.

"Es ticu tam, ko redzēju, un tas, ko es redzēju, bija nepieņemami visos līmeņos," sacīja Frejs. "Būt melnādainajam Amerikā - tas nedrīkst būt nāves spriedums."

Saskaņā ar policijas sniegtajām ziņām, incidents esot iesācies ar kāda pircēja mēģinājumu veikalā norēķināties ar viltotu 20 dolāru banknoti. Kad policisti ārpus veikala telpām atrada aizdomās turamo un lika viņam atkāpties no auto, vīrietis esot fiziski pretojies.

"Policistiem izdevās uzlikt aizdomās turamajam rokudzelžus, un viņi pamanīja, ka viņam ir medicīnisku ciešanu pazīmes," teikts policijas ziņojumā.

Desmit minūtes garajā video Floids arī lūdz viņu nenogalināt.

Notikušā aculiecinieki mudina policistu noņemt kāju no aizdomās turamā kakla, norādot, ka viņš nekustas un ka viņa deguns asiņo.

Otrdienas vakarā pie Mineapolisas policijas iecirkņa notika protesti, kuru izklīdināšanai policija lietoja asaru gāzi un gumijas lodes.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu