Pēc Ķīnas partneru piedāvājuma uzņēmums Jelgavā sācis ražot medicīniskās sejas aizsargmaskas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Pēc Ķīnas partneru piedāvājuma SIA "JUF" Jelgavā sācis ražot medicīniskās sejas aizsargmaskas, aģentūrai LETA pastāstīja uzņēmuma izpilddirektors Gunārs Davidčuks.

Līdz šim uzņēmums tirgū piedāvājis ūdens filtrus, taču bija plānojis sākt arī karkasa māju ražošanu. Sākoties Covid-19 pandēmijai, sagādāt materiālus no Ķīnas karkasa māju ražošanai vairs nav bijis iespējams, un pēc Ķīnas partneru piedāvājuma "JUF" vadība lēma pievērsties medicīnisko sejas aizsargmasku ražošanai.

Ir iegādāts attiecīgais aprīkojums, un notiek rezervju ražošana. Pašlaik uzņēmuma jauda ir pieci miljoni masku mēnesī, taču to plānot kāpināt. Tiek strādāts arī pie prototipiem maskām ar augstāku aizsardzības līmeni.

"JUF" vēl gaida sertifikācijas rezultātus no Itālijas, lai savu preci varētu nogādāt klientiem. Davidčuks atzina, ka sertifikācija jebkurā gadījumā ir neziņas periods, taču paļaujas, ka saņemtie izejmateriāli atbilst visām prasībām. Rezultāti varētu būt zināmi jūnija pirmajās dienās.

Pašlaik līgums ar Latvijas valsts iestādēm par masku piegādi vēl nav noslēgts, jo tas būs iespējams pēc sertifikāta saņemšanas. Taču ir līgums ar partneriem no Itālijas, kas mēnesī gatavi iepirkt ievērojami vairāk masku, nekā pašlaik tiek saražots. "Mūsu prioritāte ir Latvija, bet arī Itālijā gaida sertifikātu," skaidroja uzņēmuma pārstāvis.

Davidčuks atzina, ka konkurēt ar Ķīnā ražotajām precēm uzņēmumam ir grūti, jo tiek nodrošināta dubultkontrole - gan uzskaites, gan kvalitātes.

Darbinieku trūkumu ražotnē "JUF" neizjūt, un lielākoties personāls nepieciešams tieši produkcijas pakošanai. Ja arī būs nepieciešami jauni darbinieki, Davidčuks pieļāva, ka esošā situācija darba tirgū ļaus tos ātri atrast.

"Firmas.lv" dati liecina, ka 2017.gadā dibinātā "JUF" apgrozījums 2018.gadā bijis 108 121 eiro, uzņēmums cietis 32 224 eiro zaudējumus. Informācija par pērno gadu vēl nav pieejama. Uzņēmuma īpašniece ir Baiba Podāne.

Iepriekš Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) ziņoja, ka patlaban vēl nevienam potenciālajam sejas aizsargmasku ražotājam valsts atbalsts par sertifikāciju nav izmaksāts, bet divi uzņēmumi ir līguma slēgšanas stadijā.

Uzņēmumi, kas atsaucās valsts aicinājumam iesaistīties medicīnisko masku ražošanā, turpina darbu pie savu produktu sertifikācijas un LIAA nav pilnvarojuma publisko šo uzņēmumu sarakstu. Viens no šiem uzņēmumiem ir "JUF" no Jelgavas, kurš jau ticis pieminēts plašsaziņas līdzekļu publikācijās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu