PTAC brīdina par krāpnieciskiem aicinājumiem veikt ieguldījumus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) brīdina par vairākām saņemtām patērētāju ziņām ar lūgumu palīdzēt, jo patērētāji ir atsaukušies krāpnieciskiem aicinājumiem veikt ieguldījumus vai darbības ar finanšu instrumentiem, informēja PTAC.

Iestādē ir vērsies patērētājs, kurš negodīga, nelicencēta brokera rīcības rezultātā ir zaudējis aptuveni 15 000 eiro. Brokeru kompānija, kurā patērētājs ieguldīja, bija reģistrēta Vanuatu Republikā. Savukārt kāds cits patērētājs, "Raido Finanse" un "Cnv Capital" pārstāvju pierunāts, investēja 9000 eiro, pārvēršot tos bitkoinos, pēc tam, veicot darbības ar naftas un zelta pirkšanu/pārdošanu, nopelnīja 22 000 eiro. Taču uzņēmumi pieprasa 24% samaksu no minētās summas, t.i., apmēram 5400 eiro apdrošināšanai, un draud, ka pretējā gadījumā tiks iesaldēta visa nauda un būs jāmaksā soda procenti par katru dienu. Investētā nauda tiks atdota tikai pēc apdrošināšanas samaksas. 

PTAC aicina patērētājus neiesaistīties diskusijās, atteikties no nevēlamiem piedāvājumiem, kā arī, ja to pieļauj tālruņu funkcionalitāte, bloķēt šādu zvanītāju tālruņu numurus. 

Savukārt gadījumos, kad tiek saņemti zvani no nezināmiem numuriem, patērētāji aicināti pievērst uzmanību pirmajiem trim cipariem (Latvija +371), jo bieži tālruņi, no kuriem tiek zvanīts, ir ārvalstu, piemēram, Lietuvā reģistrēts tālrunis +370. "Atbildot uz šādu telefona numuru, zvanītāji var runāt uzstājīgi, nereti agresīvi un mēģināt jūs pārliecināt par turpmāku ieguldīšanu, izmantojot neētiskus līdzekļus," piebilda PTAC.

PTAC norādīja: lai ieguldījumu sabiedrība vai finanšu instrumentu tirgus dalībnieks varētu sniegt pakalpojumus Latvijā, tam ir vai nu jāsaņem Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) atļauja un jābūt reģistrētam FKTK mājaslapā, vai jābūt reģistrētam FKTK vietnē kā pakalpojumu sniedzējam no Eiropas Ekonomiskās zonas. 

Taču gadījumā, ja pakalpojumu sniedzējs nav saņēmis atļauju sniegt pakalpojumus, pastāv liela iespēja, ka tas ir izveidots krāpnieciskos nolūkos. "Paļaujoties uz vilinošiem piedāvājumiem un nododot šādai tīmekļa vietnei savus personas datus, patērētāji riskē ne tikai zaudēt ieguldītos līdzekļus, bet arī pakļaut sevi agresīviem telefona zvaniem un pat draudiem," uzsvēra PTAC.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu