Mūrniece nesaskata pamatu neizmantot e-Saeimas sistēmu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Tā ir Saeimas deputātu izvēle, vai piedalīties parlamenta sēdē, strādājot e-Saeimas sistēmā, atbildot uz pie frakcijām nepiederošo deputātu lēmumu neizmantot e-Saeimas sistēmu kā Satversmei neatbilstošu, pauda Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK).

Mūrniece jau iepriekš pauda nostāju, ka e-Saeimas izmantošana atbilst Satversmes 15.pantam, kurā noteikts, ka Saeima ārkārtīgu apstākļu dēļ var sanākt citā vietā. Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka Valsts prezidenta Egila Levita rīkotajā piecu varas atzaru - Valsts prezidenta, Saeimas priekšsēdētājas, Ministru prezidenta, Augstākās tiesas un Satversmes tiesas priekšsēdētāju - sanāksmē kopīgi tika nolemts, ka konstitucionālajām institūcijām ir jāspēj strādāt arī attālināti.

Jautāta par iespēju ļaut sēdēs piedalīties arī tiem deputātiem, kuri ir klāt sēdē, bet neizmanto e-Saeimas sistēmu, Mūrniece norādīja, ka nezina, vai tas ir tehniski iespējams. Saeimas priekšsēdētāja arī akcentēja, ka e-Saeimas sistēmu par drošu ir atzinis arī Satversmes aizsardzības birojs, tāpat balsu skaitītāji, kurus deleģējuši frakcijas, neesot konstatējuši problēmas ar sistēmas darbību.

Līdz ar to atsevišķu pie frakcijām nepiederošo deputātu nepiedalīšanos sēdē Mūrniece uzskata par politiskā viedokļa paušanu.

Attiecībā uz "Saskaņas" frakcijas pārstāvju norādi, ka kāds no deputātiem nevarēja piedalīties Saeimas sēdē, jo viņam nebija e-paraksta, Mūrniece akcentēja, ka visi deputāti "ļoti laicīgi" tika vairākkārtīgi informēti par nepieciešamību iegūt e-parakstu, tāpat arī Saeimas Administrācija sniegusi nepieciešamo palīdzību šī jautājuma nokārtošanā. 

Saeimas priekšsēdētāja norādīja, ka par e-paraksta iegūšanu deputātiem sūtītas gan īsziņas, gan e-pasta vēstules. Parlamenta darbinieki arī joprojām esot gatavi palīdzēt, ja kādam deputātam šis jautājums ir jānokārto. 

Arī gadījumā, ja kādam deputātam veselības stāvokļa dēļ ir grūtāk strādāt ar datoru, tad Saeimas Administrācijas uzdevums ir to atrisināt, un šādā gadījumā deputātam viennozīmīgi tiks sniegta nepieciešamā palīdzība, pauda Mūrniece.

Kā ziņots, opozīcijas deputāts Aldis Gobzems adresētajā iesniegumā Mūrniecei norādījis, ka Prezidija lēmums sasaukt parlamenta sēdi e-platformā jeb e-Saeimas sistēmā Satversmes 15.pantam.

Politiķis norāda, ka saskaņā ar Satversmes 15.pantu Saeima savas sēdes notur Rīgā un tikai ārkārtīgu apstākļu dēļ tā var sanākt citā vietā un saskaņā ar Satversmes 22.pantu Saeimas sēdes ir atklātas.

Gobzems akcentē, ka Prezidija lēmums neatbilst Satversmes 15.pantam, jo, pirmkārt, cita vieta nevarot būt e-platforma, jo, pirmkārt, deputātam neesot iespējams pārbaudīt un sekot līdzi tam, vai citi Saeimas deputāti balso paši, vai netiek iespaidots balsojums, vai balsojumu neveic cita persona un citas lietas. Otrkārt, e-platforma nenodrošinot Saeimas sēde atklātumu, kas ir rupjš Satversmes 22.panta pārkāpums, uzsver politiķis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu