Īlona Maska "SpaceX" pirmais lidojums ar astronautiem pārcelts uz 30. maiju (15)

CopyLinkedIn Draugiem X
SpaceX raķetes Falcon 9 izmēģinājuma starts 2019. gada 19 janvārī
SpaceX raķetes Falcon 9 izmēģinājuma starts 2019. gada 19 janvārī Foto: JOE RIMKUS JR / REUTERS

Negaisa draudu dēļ "SpaceX" starts tiek pārcelts uz 30. maiju

27. maijā, 23:33 pēc Latvijas laika Floridā startē izmēģinājuma lidojums Demo-2 - Īlona Maska kompānijas "SpaceX" raķete ar diviem ASV astronautiem. Tas ir pirmais ASV pilotējamais kosmosa lidojums kopš 2011. gada un pirmais, kad amerikāņu astronauti dodas kosmosā ar privātas kompānijas nesējraķeti un kosmosa kuģi.
 

49 gadus vecais Roberts Bēnkens un 53 gadus vecais Daglass Hērlijs uz SKS startēs no Nacionālā aeronautikas un kosmosa administrācijas (NASA) Kenedija kosmosa centra Floridā ar "SpaceX" raķeti "Falcon 9", kas nogādās orbītā kosmosa kuģi "Crew Dragon". Plānots, ka raķete startēs 23:33 pēc Latvijas laika.

"SpaceX ir bijis brīnišķīgs NASA sadarbības partneris jau daudzus gadus. Kompānija ir nodrošinājusi kravu piegādes Starptautiskajai kosmosa stacijai, un tagad tā nogādās turp arī apkalpi," videozvanā ar žurnālistiem teica NASA pārstāvis Džims Braidenstains.

Jauno kuģi "Crew Dragon" vadīs 49 gadus vecais Roberts Bēnkens un 53 gadus vecais Daglass Hērlijs, kas abi ir pieredzējuši astronauti. Hērlijs vadīja "Atlantis" tā pēdējā lidojumā.

Plānots, ka ceļojums līdz SKS ilgs aptuveni 19 stundas. SKS viņus sagaidīs divi Krievijas un viens ASV astronauts.

Taču laika prognoze trešdienai nav iepriecinoša, meteorologiem prognozējot 60% iespējamību, ka būs nelabvēlīgi laikapstākļi.

Nākamais logs raķetes startam ir sestdien, 30.maijā.

Tas būs pirmais ASV pilotējamais lidojums kosmosā kopš 2011.gada, kad tika izbeigta atspoļkuģu izmantošana. Kopš tā laika ASV astronauti devušies uz SKS ar Krievijas kosmosa kuģiem "Sojuz".

ASV un Krievija ir vienīgās valstis, kas līdz šim veikušas pilotējamus lidojumus uz SKS.

ASV savu astronautu nogādāšanai kosmosā un SKS izmantoja atspoļkuģu "Shuttle" programmu, taču tās lielās izmaksas - 200 miljardi ASV dolāru par 135 lidojumiem - un divi letāli negadījumi noveda pie programmas pārtraukšanas.

Pēdējais atspoļkuģis "Atlantis" nolaidās 2011. gada 21. jūlijā.

NASA uzticēja divām privātām kompānijām - aviācijas gigantam "Boeing" un uzņēmēja Īlona Maska 2002.gadā dibinātajam "SpaceX" - izstrādāt un uzbūvēt jaunus kuģus, kas aizstās atspoļkuģus.

Kopš 2011.gada NASA atvēlējusi "SpaceX" vairāk nekā trīs miljardus ASV dolāru jaunā kosmosa kuģa uzbūvēšanai.

"Crew Dragon" starts prasīja piecus gadus ilgāk nekā sākotnēji plānots, taču ar visu to "SpaceX" šajā sacensībā ir pārliecinoši apsteidzis "Boeing" .

"Tas bijis īsts veiksmes stāsts," sacīja Stenforda universitātes aeronautikas un astronautikas profesors Skots Habards, kurš agrāk vadīja NASA Eimsa pētniecības centru.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu