"Latvijas balzams" dezinfekcijas līdzekļu ražošanu varētu turpināt arī nākotnē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

 Latvijā lielākais alkoholisko dzērienu ražotājs "Latvijas balzams" apsver dezinfekcijas līdzekļu ražošanu turpināt arī pēc Covid-19 dēļ izraisītās ārkārtējās situācijas, ja to ļaus regulējums un būs pieprasījums, intervijā teica uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Intars Geidāns.

Viņš atzīmēja, ka kompānija ļoti strauji pievērsās dezinfekcijas līdzekļu ražošanai un arī pieprasījums pēc tiem pirmajās nedēļās bija ļoti liels. Taču šobrīd pieprasījums pēc dezinfekcijas līdzekļiem ir samazinājies, bet tas ir stabils.

Geidāns piebilda, ka "Latvijas balzams" ir lielākais dezinfekcijas līdzekļu ražotājs Latvijā pēc apmēra, taču nesasniedz lielāko patērētāju daļu, jo ražo lielākoties lielos iepakojumus. Tikmēr citi ražotāji uzreiz sāka ražot mazos, plašam patērētāju lokam pieejamos iepakojumos.

Tāpat Geidāns norādīja, ka šobrīd dezinfekcijas līdzekļu tirgus ir pārsātināts. "Kopumā tirgū šobrīd piedāvājums ir lielāks nekā pieprasījums jeb vajadzība pēc dezinfekcijas līdzekļiem. Šobrīd ražotāji ir saražojuši līdzekļus visos iespējamos veidos un noformējumos, un mums to pietiks līdz pat gada beigām," viņš teica.

Taujāts, vai "Latvijas balzams" dezinfekcijas līdzekļu ražošanu plāno turpināt arī nākotnē, Gaidāns atbildēja apstiprinoši, vienlaikus atzīmējot, ka dezinfekcijas līdzekļu ražošana ilgtermiņā būs atkarīga no "Latvijas balzams" tehnoloģiskajām iespējām un normatīvā regulējuma.

"Ārkārtas situācijas laikā valsts ir nākusi pretī un atļāvusi ražot ar izņēmumiem, kas normālā situācijā tā nebija. Ja būs pieprasījums no izplatītājiem un spēsim šos līdzekļus saražot par izdevīgu cenu, tad, protams, turpināsim to darīt," viņš sacīja.

Geidāns arī piebilda, ka Latvijas valsts atbalsts dezinfekcijas līdzekļu ražošanas nodrošināšanai bija ļoti būtisks, kā arī rīcība bija ātra. "Fenomenāli, cik ātri var sakārtot visas atļaujas, reģistrācijas un pārbaudes, tas burtiski bija pāris stundu jautājums. Visas iesaistītās valsts iestādes to izdarīja ārkārtīgi operatīvi," teica uzņēmuma vadītājs.

LETA jau ziņoja, ka "Latvijas balzams" dezinfekcijas līdzekli "Virudes" izstrādāja, vadoties pēc Pasaules Veselības organizācijas ieteiktās receptūras, lai risinātu jautājumu par nepietiekamu dezinfekcijas līdzekļu pieejamību valstī.

Sākotnēji "Latvijas balzams" plānoja dienā saražot sešas tonnas dezinfekcijas līdzekļa, taču vēlāk, ņemot vērā lielo pieprasījumu, ražošanas jaudu palielināja līdz 20 tonnām dienā, bet pēcāk vēl lielākā apmērā.

"Latvijas balzama" akcijas kotē biržas "Nasdaq Riga" otrajā sarakstā. Kopš 2015.gada uzņēmums ir daļa no "Amber Beverage Group".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu