Purva valabijs – piemīlīgais dzīvnieks, kas vienmēr ir grūsns (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Dažreiz varētu likties, ka grūtniecība ilgst veselu mūžību, tomēr Austrālijas somainim, ko dēvē par purva valabiju, tā patiesi ir nebeidzama. 

Pētnieki nesen atklāja pārsteidzošu faktu, proti, grūsnas valabiju mātītes var ieņemt vēl vienu vai divus embrijus. Tas veido nebeidzamas grūtniecības ciklu, kas pastāv visu  valabiju mātītes brieduma mūžu.  

Purva valabiji ir aptuveni 70 centimetru gari un dzīvo Austrālijas austrumu purvos un mežos. Seksuālo briedumu tie sasniedz 15 mēnešu vecumā un var riestot cauru gadu. Grūtniecības periods ir 33 līdz 38 dienas ilgs. 

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Proceedings of the National Academy of Sciences”, rakstīts, ka zīdītāju vairošanās cikls sastāv no četrām fāzēm: ovulācijas, apaugļošanas, grūtniecības un laktācijas. Dažiem somaiņiem, piemēram, ķenguriem un valabijiem ovulācija notiek īsi pēc dzimšanas, dažreiz pat dažas stundas pēc tās.  

Pētījumā zinātnieki noskaidroja, ka 90 procenti pārbaudīto valabiju mātīšu patiesībā bija “dubult-grūsnas” un nēsāja otru embriju, kas bija ieņemts ovulācijas laikā, kad pirmais embrijs jau bija gandrīz pilnībā attīstījies. Tiesa, embriji neattīstās vienā dzemdē, jo valabiju mātītēm tās ir divas.

Pētījuma rezultāti skaidri parāda, ka purva valabiju mātītes spēj ieņemt jaunu embriju, pirms vēl attīstījies un piedzimis iepriekšējais.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu