Irānā pusaudzei nocērt galvu par aizbēgšanu no mājām; sabiedrība prasa bargus sodus par "goda slepkavībām"

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš

Irānā sabiedrības sašutumu izraisījusi tā dēvētā "goda slepkavība". Pēc tam, kad 14 gadus vecā Romina Ašrafi bija aizbēgusi no mājām ar 34 gadus vecu vīrieti, tēvs viņai nocirta galvu ar sirpi, ziņo "The Guardian".

Irānas prezidents Hasans Ruhani pieprasījis kriminalizēt "goda slepkavības".

Meitenes tēvs Reza Ašrafi ir aizturēts.

Patriarhālās Tuvo Austrumu sabiedrībās gadījumos, kad pusaudze aizbēg no mājām ar kādu vīrieti, parasti meitene tiek vainota ģimenes goda aptraipīšanā, bet pieaugušais vīrietis, kurš aizvīlis nepilngadīgo, tādas sekas necieš.

Romina aizbēga no mājām pēc tam, kad tēvs iebilda pret viņas ieceri salaulāties ar 34 gadus veco Bahamnu Havari. Piecas dienas pēc bēgšanas Romina tika atrasta. Policija ļāva tēvam aizvest meiteni mājās no iecirkņa, lai gan viņa policistiem teica, ka baidās no iespējamas vardarbības.

Romina tika nogalināta pagājušajā ceturtdienā.

Šonedēļ gadījums tika plaši aprakstīts Irānas laikrakstos, kā arī sociālajos tīklos viņas vārds kļuva par vienu no populārākajām mirkļbirkām. Vairums sociālo tīklu lietotāju nosodīja meitenes slepkavību.

Tā dēvēto "goda slepkavību" aizliegums Irānā gadiem ilgi "iestrēdzis" Irānas institūcijās. Dati par šādiem gadījumiem ir skopi, taču vietējie mediji laiku pa laikam par tādiem ziņo.

Saskaņā ar pašreizējo likumdošanu maksimālais sods, ko varētu piespriest Rominas tēvam, ir desmit gadi cietumā.

Irānas ģimenes lietu viceprezidents pauda cerību, ka tuvākajā laikā tiks apstiprināts likumprojekts, kurā paredzēti bargāki sodi.

Organizācija "Human Rights Watch" norāda, ka "goda slepkavības" visbiežāk tiek pastrādātas, ja meitene atsakās precēties ar vecāku izraudzīto vīrieti, kļuvusi par seksuālas vardarbības vai izvarošanas upuri vai arī pastāv kaut baumas, ka viņa iesaistījusies seksuālās attiecībās, neesot laulāta. Nereti slepkavības tiek pastrādātas tāpēc, ka meitene ģērbjas vai izturas atšķirīgi no ļoti stingrajiem priekšrakstiem.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu