Pie Mehiko atrasta plaša mamutu “kapsēta” (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Pētnieki blakus Mehiko pilsētai atraduši “kapsētu” ar aptuveni 60 mamutu atliekām, vēsta Meksikas Nacionālais antropoloģijas un vēstures institūts (INAH). 

Līdz ar ledus laikmeta atradumu arheologi potenciālās lidostas būvlaukumā atrada arī atliekas no pavisam cita perioda – 15 cilvēku skeletus, kas tur apglabāti pirms spāņu kolonistu ierašanās Dienvidamerikā. 

Abi atklājumi sniedz nenovērtējamas liecības par Meksikas vēsturi un bezprecedenta iespēju pētniekiem ielūkoties vairāk nekā 30 tūkstošus gadu senā Dienvidamerikas vēsturē, rakstīts institūta paziņojumā. 

Līdz šim šis reģions tika izmantots militārām vajadzībām, tomēr 2019. gada oktobrī tur tika nolemts būvēt starptautisko lidostu. Darbus sākot, pētnieki atrada nenovērtējamās un antīkās atliekas. 

Mamutu tēviņu, mātīšu un mazuļu kauli atradās trīs vietās plānotās lidostas teritorijā. Ledus laikmetā šī teritorija bija ezera krasts, un iespējams, ka šie masīvie dzīvnieki gāja bojā, iestiegot krasta mālos. 

Šie senie dzīvnieki bija Kolumbijas mamutu (Mammuthus columbi) sugas pārstāvji, kas pleistocēna periodā plaši apdzīvoja visu Ziemeļameriku. Pētniekiem gan neizdevās atrast ar apmatojumu klāto mamutu atliekas, kas dzīvoja tālāk uz ziemeļiem. 

Tālāk 30 arheologu un trīs citu ekspertu komanda centīsies izpētīt atrastās mamutu atliekas un uzzināt kaut ko jaunu par dzīvi pleistocēna periodā. 

Savukārt 15 apglabātie cilvēki, visticamāk, bija zemkopji, jo līdz ar tiem apglabāti bija arī dažādi saimnieciska rakstura priekšmeti, piemēram, podi, bļodas un māla figūriņas, no kurām vienā bija atainots suns. Sākotnējā priekšmetu analīze liecina, ka šie cilvēki dzīvoja laika posmā no 750. līdz 950. mūsu ēras gadam. 

Aptuveni desmit kilometru no izrakumu vietas atrodas vēl viens pleistocēna dārgums: divas lielas bedres, pilnas ar aptuveni 15 tūkstošus gadu senām mamutu atliekām, kuras arheologi atklāja 2019. gada oktobrī. Tiesa, nav īsti skaidrs, vai mamuti šajās bedrēs nonāca nejauši, vai arī tur tos apglabāja cilvēki. 

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu