"Twitter" faktu pārbaude noved pie Trampa rīkojuma par lielāku sociālo tīklu atbildību (7)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps ceturtdien parakstīja izpildrīkojumu, kas vērsts pret sociālo mediju milžu tiesisko imunitāti attiecībā uz saturu, ko ievietojuši lietotāji.

Ja šis rīkojums tiks īstenots, tad tādiem sociālo mediju uzņēmumiem kā "Twitter" un "Facebook" var draudēt tiesu lietas un ievērojami palielināts valdības regulējums pār tiem.

Tramps trešdien bija draudējis slēgt sociālo mediju platformas pēc tam, kad “Twitter” atzīmēja divus prezidenta tvītus kā “nepamatotus”. Baltais nams vēlāk pavēstīja, ka prezidents parakstīs rīkojumu par sociālajiem medijiem.

Tramps paziņoja, ka sociālo mediju milžu regulējums ir nepieciešams, jo šie uzņēmumi vairs nav neitrāli forumi, bet iesaistās ''politiskā aktīvismā".

Tramps sacīja, ka šādām mediju platformām ir "nekontrolēta vara cenzēt, ierobežot (..) praktiski jebkādu komunikācijas veidu starp privātiem pilsoņiem".

Jāatgādina, ka Trampa tvīti netika dzēsti, bet gan tiem tika pievienota saite uz uzticamāku informāciju.

"Mēs nevaram ļaut tam notikt," sacīja Tramps, "jo tie dara lietas nepareizi, tiem ir viedokļi".

Prezidenta sašutums bija īpaši vērsts pret faktu pārbaudīšanas pakalpojumiem, kurus lielās sociālo mediju platformas ir pievienojušas, cenšoties izskaust dezinformāciju un viltus ziņas.

Viņš sacīja, ka šie uzņēmumi tādējādi kļuvuši par tradicionāliem izdevējiem, kuri ir juridiski atbildīgi par publicēto materiālu.

"Izvēles, ko izdara "Twitter", kad tas izvēlas apspiest [viedokli] (..) tīri un vienkārši redakcionāli lēmumi," teica Tramps.

"Šajos momentos "Twitter" pārstāj būt neitrāla publiska platforma un kļūst par redaktoru ar viedokli, un es domāju, ka mēs varam to teikt arī par citiem [sociālajiem medijiem] - gan par "Google", gan par "Facebook", varbūt vēl citiem."

Tramps sacīja, ka viņa izpildrīkojuma mērķis ir "saglabāt amerikāņu tautas runas brīvību un tiesības".

Pirms šis rīkojums varētu stāties spēkā, pret to būs vērsta spēcīga politiska opozīcija, un Tramps atzina, ka tas tiktu apstrīdēts tiesā.

Trampa pretinieki uzskata, ka viņa mērķis ir iebiedēt tās pašas sociālo mediju platformas, kurās vislielākā politiskā klātbūtne ir tieši Trampam, lai tās atturētos no mēģinājumiem samazināt dezinformāciju.

Lai gan Tramps žēlojas par sociālo mediju līderu liberālām nosliecēm, viņam ir plaša klātbūtne "Twitter", "Instagram", "Facebook" un citos sociālajos medijos, kur viņš bieži ievieto faktos nebalstītus paziņojumus un apvainojumus pretiniekiem.

Atbildot uz jautājumu, kāpēc prezidents neaiziet no "Twitter", kur viņam ir 80 miljoni sekotāju, Tramps sacīja, ka viņš to varētu, tomēr viņš paļaujas uz šo platformu, lai apietu tradicionālos medijus, kurus viņš uzskata par negodīgiem.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu