“Covid-19” simptomi varētu neparādīties pat vairāk nekā 80% gadījumu (15)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Kruīza kuģis. Ilustratīvs attēls.
Kruīza kuģis. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Uz kāda kruīza kuģa, kur izcēlās koronavīrusa uzliesmojums, vairāk nekā 80% saslimušo nejuta pilnīgi nekādus slimības simptomus. 

Pētījums, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Thorax”, parāda, cik izplatīta var būt asimptomātiska “Covid-19” pārnēsāšana. Tas liecina, ka saslimušo skaits ir daudz lielāks, nekā oficiāli reģistrēts, kā arī rosina cilvēkus rūpīgi ievērot distanci un pašizolāciju arī tad, ja jūtas veseli. 

Pētniekiem jau kādu laiku ir zināms, ka asimptomātiska “Covid-19” pārnēsāšana ir iespējama un pat izplatīta, tomēr bez populāciju mēroga testēšanas ir grūti aplēst, cik daudz ir tādu cilvēku. Jaunais pētījums sniedz labu piemēru, cik izplatīta var būt asimptomātiska saslimšana atsevišķā cilvēku grupā. 

Kā rakstīts ziņu izdevumā "TIME", kruīza kuģis, kas netiek saukts vārdā, atstāja Argentīnu marta vidū, lai kuģotu apkārt Antarktikas pussalai un uz Dienvidžordžijas salu Atlantijas okeānā. Pirms došanās ceļā tika pārbaudīts, vai pasažieriem nav slimības simptomu, kā arī uz klāja netika laisti tie cilvēki, kas bija ceļojuši caur epidēmijas skartajām vietām. 

Par spīti tam, kādam pasažierim pēc astoņām dienām sākās drudzis, liekot kuģī ieviest karantīnu. Nākamajās dažās dienās koronavīrusa simptomi parādījās vēl citiem pasažieriem un apkalpes locekļiem. 

Kuģim neļāva atgriezties Argentīnas ostā, jo valsts jau bija aizvērusi savas robežas, tāpēc tas devās uz Urugvaju, kur astoņi cilvēki tika evakuēti uz slimnīcu. Pēc tam Urugvajas valdība pavēlēja koronavīrusa testam pakļaut visus pasažierus.  

No 217 cilvēkiem 128 “Covid-19” tests bija pozitīvs, tomēr slimības simptomi pirms testa bija tikai 24 cilvēkiem. Beigu beigās 81% no atlikušajiem cilvēkiem, kas bija saslimuši, slimība noritēja pilnīgi bez simptomiem. 

Bija arī desmit gadījumi, kad no diviem kajītes iemītniekiem saslimis bija tikai viens, kas, kā saka pētījuma autori, liecina par kļūmi testos.   

Ir grūti šā pētījuma rezultātus ekstrapolēt uz lielākām populācijām, jo cilvēki uz kuģa dzīvoja ļoti tuvu viens otram un bija pilnībā izolēti no apkārtējās vides uz mēnesi. Tomēr joprojām šis pētījums atgādina, cik viegli un ātri šis vīruss izplatās ciešās komūnās, kā arī to, cik grūti to ir identificēt. 

Ir svarīgi to atcerēties, plānojot atvērt robežas, izbeigt ierobežojumus un atgriezties ierastajā dzīvē. Vīruss var izplatīties nepamanīts, kad cilvēks, nejūtot simptomus, to nodod kādam citam, kurš savukārt smagi saslimst. Kamēr vakcīna vēl top, visdrošākais veids, kā pasargāt sevi un citus, ir ievērot distanci – vienalga, vai esi vai neesi slims.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu