Obama: Rasisms ASV nevar būt normāla parādība (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/LETA

Bijušais ASV prezidents Baraks Obama piektdien atzina, ka viņš tāpat kā miljoniem amerikāņu izjūt dziļas sāpes saistībā ar neseno policijas apcietinātā melnādainā amerikāņa nāvi Mineapolē, uzsverot, ka rasisms Savienotajās Valstīs nevar būt normāla parādība.

"Tam nevajadzētu būt "normālam" 2020.gada Amerikā," norādīja Obama, izsakoties par Mineapolē pirmdien apcietinātā Džordža Floida nāvi un vairākiem citiem neseniem atgadījumiem, kas tiek skatīti rasu attiecību kontekstā.

"Tas nevar būt normāli," paziņojumā apliecināja pirmais melnādainais ASV prezidents. "Ja mēs gribam, lai mūsu bērni aug valstī, kas dzīvo atbilstoši tās augstākajiem ideāliem, mums ir jāspēj strādāt labāk un mums ir jāstrādā labāk."

Floida nāve Mineapolē jau trīs naktis pēc kārtas izraisījusi protestus, kas pārauguši vardarbībā, izraisījušās sadursmes ar policiju, nekārtību dalībnieki izlaupījuši veikalus un dedzinājuši ēkas. Protesti pret policijas brutalitāti notikuši arī citās ASV pilsētās.

Paziņojumā Obama pieminēja gan Floida nāvi, gan arī citus incidentus, kuros cietuši melnādainie, arī par gadījumu Džordžijā, kur divi baltādainie nošāva kādu melnādainu skrējēju, kā arī konfrontāciju Ņujorkas parkā ar baltādaino sievieti, ko pieredzējis kāds melnādains putnu vērotājs.

"Ir dabīgi vēlēties, lai dzīve atgriežas atpakaļ normalitātē, laikā, kad pandēmija un ekonomiskā krīze visu ap jums apgriež otrādi," norādīja Obama.

"Bet mums ir jāatceras par miljoniem amerikāņu, kuriem atšķirīga izturēšanās rases dēļ ir traģiski, sāpīgi, tracinoši "normāla" - vai tas būtu, kārtojot jautājumus ar veselības aprūpes sistēmu, sastopoties ar kriminālās justīcijas sistēmu vai skrienot pa ielu, vai tikai vērojot putnus parkā."

Amerikāņiem ir jāstrādā kopā, lai radītu "jaunu normalitāti", kurā fanātisma mantojums un nevienlīdzīga izturēšanās vairs nespētu inficēt mūsu institūcijas un mūsu sirdis", uzsvēra Obama.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu