Piena pietiek? Kad tievēsi? Daudz bija plīsumu? Reakcijas uz netaktiskiem jautājumiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: depositphotos.com

Jau gaidību laikā tev, iespējams, nācās saskarties ar netaktiskiem jautājumiem, kurus uzdeva gan radi, gan kolēģi un pat svešas tantes. Mīļās, mums jūs jāapbēdina, jo ar bērniņa piedzimšanu vēl nekas nav beidzies. 

Jau drīz pēc tam, kad mazulis būs nācis pasaulē, daudzi nespēs savaldīties, lai neuzdotu tev kādu jautājumu par dzemdībām, nenokomentētu tavu figūru vai arī prasmi auklēt bērniņu.

Lasi tālāk un uzzini, kuri ir dumjākie apkārtējo uzdotie jautājumi tikko dzemdējušām māmiņām. Lai būtu vienkāršāk, tver visu caur humora prizmu!

Kādas bija dzemdības, vai daudz plīsumu? Visbiežāk šis jautājums tiek uzdots nevis tāpēc, ka vaicātāju interesētu tava atbilde, bet gan vienkārši vaicāšanas pēc. Iespējams, tu savu stāstu jau esi izstāstījusi tik daudziem, ka vēl viena reize un tu eksplodēsi. Patiesībā mums ir ideja, kā atvairīt zinātkāros! Iesūti Māmiņu Klubā blogu ar savu dzemdību stāstu un tad, ja kāds vaicā, kādas tad bija dzemdības, bet tev nav ne mazākās vēlmes to stāstīt vēl un vēl, vienkārši nosūti vaicātājam saiti uz blogu, lai viņš pats visu izlasītu!

Kad tu plāno sākt tievēt? Šādus jautājumus visbiežāk uzdod sievietes, kurām pašām bijušas grūtības atgūt pirmsdzemdību svaru, tāpēc viņas nezaudēs iespēju pakomentēt citu jauno māmiņu ķermeņa aprises un svaru. 

Vai tu baro ar krūti un piena pietiek? Šķiet, šis no visiem jautājumiem varētu atrasties topa virsotnē, jo tiek uzdots pilnīgi visām jaunajām mammām. Un, protams, ikvienai tantei būs komentāri un padomi par to, kā pareizāk zīdīt. Samierinies - ja tu zīdi mazulīti, tad tantes noteikti sāks stāstīt šausmu stāstus par to, ka piens var būt pārāk liess, ka piena noteikti nepietiek, bet, ja mazulīti baro ar maisījumu, viņām tik un tā būs savs viedoklis arī par šo tēmu.

Kāpēc bērns nav līdzīgs ne tev, ne tēvam? Un vispār, kāpēc gan viņam ir zilas acis, ja tētim ir zaļas, bet mammai brūnas? Un kāpēc bērnam ir gaiši mati, ja jūs, vecāki, abi esat tumšmataini? Domājams, tu jau saprati, ka nav vajadzības iespringt un meklēt skaidrojošas atbildes vai attaisnojumus, jo ir cilvēki, kuriem jau no dabas ir vēlme visu komentēt un izteikt savus uzskatus, kuri, viņuprāt, ir vispareizākie.

Ko tu tādu esi ēdusi, ka bērnam, nabadziņam, piemetusies alerģija? Šķiet, cilvēki ir aizmirsuši, ka pumpiņas var būt hormonālas, bet ādas apsārtums vai alerģiskas izpausmes var būt ne tikai no māmiņas apēstā uztura. Diez vai komentētājs ir ar specifiskām zināšanām par jaundzimušajiem, tāpēc viņam nav ne mazāko tiesību lasīt tev morāli par nepareizu uzturu vai arī saukt iespējamās kaites, kas varētu būt tavam mazulim, ja jau viņam ir ādas apsārtums vai pumpiņas.

Kad gādāsiet brālīti vai māsiņu? Brīdī, kad jūs varbūt tik tikko esat atbraukuši mājās no dzemdību iestādes, radi noteikti mudinās jau domāt par nākamo bērnu, lai šim nebūtu tik garlaicīgi. Vai zini ko? Visbiežāk šādas replikas par nākamā bērniņa gādāšanu izsaka tieši tie, kuriem bērnu nav vispār, vai arī tie, kuri ir vecāki tikai vienam bērniņam.

Vai, cik skaista meitenīte! Ja tavs dēliņš ir piedzimis ar gariem matiem, iespējams, apkārtējās tantes jau pēc noklusējuma pieņems, ka ratiņos guļ meitene, jo kas gan tas par puiku ar gariem matiem! Savukārt, ja būsiet ratiņus iegādājušies tumši zilā krāsā, tad kaimiņu tantes noteikti pieņems, ka jums ir piedzimis dēls, jo atkāpes krāsu izvēlē nedrīkst pastāvēt. Nepievērs uzmanību un priecājies par savu lielisko mazuli, necenšoties par visām varītēm viņām iestāstīt, ka ratos tomēr guļ meitene, bet jūsu meita ir meita, nevis puika.

Kāpēc viņš tev tāds raudulīgs? Varam derēt, ka uzreiz pēc jautājuma sekos iespējamo problēmu uzskaitījums - tās noteikti ir kolikas (jo visiem bērniem taču tādas esot), pie vainas tukšais vēders vai arī bērniņam vienkārši vajag iedot knupīti. Neklausies apkārtējos "ekspertos", jo tikai tu vislabāk spēj noteikt iemeslu, kāpēc raud tavs bērniņš. Tikai tu vislabāk pazīsti katru viņa raudāšanas veidu un spēj noteikt īsto iemeslu mazulīša kreņķim.

Kā reaģēt brīžos, kad apkārtējie netaktiski komentē tavu bērnu un tevi pašu?

Izvairies no kontakta ar šo cilvēku. Vienkārši atvadies un dodies projām.

Izliecies, ka jautājumu vienkārši neesi dzirdējusi.

Ja vēlies saglabāt labas attiecības ar šo cilvēku, mīļā miera labad vari piekrītoši pamāt ar galvu un vienkārši doties savās dienas gaitās.

Grūtāk būs tad, ja netaktiskos jautājumus uzdos ģimenes locekļi vai radinieki, jo, kā zināms, viņus mēs nevaram izvēlēties. Kā rīkoties?

  • Atjoko pretī.
  • Maini sarunas tematu. Vienkārši atstāj uzdoto jautājumu bez atbildes un turpini runāt par citu tēmu.
  • Pavaicā prašņātājam, kāpēc gan viņu tas tik ļoti interesē.
  • Nospraud sarunas robežas. Atbildi jautātājam, ka vakarā šo jautājumu pārrunāsi ar savu vīru un uz pārējiem šī tēma neattiecas.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu