Tapusi aizraujoša filma par arhitektu, kurš apskrēja Latviju (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
“Apskrien Latviju”
“Apskrien Latviju” Foto: Publicitātes/MGfoto - Mārcis Gaujenietis

Pie skatītājiem nonākusi pilnmetrāžas dokumentālā filma “Apskrien Latviju”, atklājot stāstu par latviešu arhitektu Dinu Vecānu, kurš pirms trim gadiem iecerēto 1740 km garo ceļu apkārt savai dzimtenei – Latvijas robežai caur 43 novadiem vien 22 dienās. Filma, kas skatāma "LMT Viedtelevīzijā", ir unikāls un iedvesmojošs pašmāju stāsts, kurš pierāda, ka nav nekā neiespējama, ja vien ir apņemšanās, mērķis un plaša sirds!

Filma nav tikai par skriešanu vai to, cik tas ir liels izaicinājums gan fiziskajai, gan arī emocionālajai cilvēka noturībai. Lai arī filmas galvenais varonis ir Dins, īpašu burvību filmai piešķir arī visdažādākie pierobežā sastaptie cilvēki un viņu dzīvesstāsti. Skatītājus noteikti aizraus arī Latvijas krāšņā daba un tas, kā cilvēki, noticot sev, spēj pārvarēt savā prātā nospraustas robežas un paveikt vairāk, nekā paši domā.

Alūksnietis Dins Vecāns savu iecerēto maršrutu pieveica ar apkārtējo cilvēku atbalstu un gribasspēku, jo viņš nav rūdīts ultramaratonists, bet arhitekts.

Lai palīdzētu kāju muskuļiem ātrāk atjaunoties, viņš ik vakaru kāpa ledus vannā, kā arī apmeklēja regulāras masāžas un fizioterapijas nodarbības, lai atjaunotu spēkus un spētu veikt visu distanci.

Ideja par Latvijas robežas apskriešanu, Dinam radās piecus gadus pirms paša skrējiena 2017. gadā, taču uzreiz to neīstenoja. Par savu ideju Dins atcerējās, kad ieraudzīja fonda 1836 ieceri “Aplido, apceļo, apmīļo Latviju!” par gājienu gar Latvijas robežu, izveidojot tūrisma maršrutu. Viņš saprata, ka apkārt Latvijai ir 1800 km un, ja skrien astoņpadsmit dienas, tad dienā sanāk tieši 100 km, un prātā bija viena doma – tagad vai nekad.

Dins Vecāns
Dins Vecāns Foto: www.facebook.com/pg/runAroundLatvia

Līdz šim garākā skrējiena distance Dinam bija vien 70 kilometru. Apkārt valsts robežai Dins apņēmās apskriet par godu Latvijas valsts simtgadei. Lai arī pirms tam viņš bija piedalījies akcijā 28 maratoni, 28 dienās, 28 valstīs, skrienot apkārt Latvijai, katru dienu nācās pieveikt vairāk kilometru nekā jebkad agrāk. Dins atzīst, ka šādam skrējienam sagatavoties nemaz nav iespējams. Vislielākā nozīmē šādā skrējienā ir tieši komandai un cilvēku atbalstam.

Lai arī kopējo distanci Dins pievarēja viens, katrā ceļa posmā viņam līdzās bija kāds sabiedrotais. Dins min, ka tieši draugi, paziņas, atbalstītāji un fizioterapeiti bija viņa lielākais atbalsts un motivācija. Kā filmā norāda pats Dins: sevis nepievilšana ir ļoti liela motivācija, taču vislielākais dzinējspēks bija nevēlēšanās pievilt visus tos, kuri tik aizrautīgi atbalstīja un bija blakus visos gatavošanās posma un skrējiena izaicinājumos. Arī cilvēki, kas pieteicās skriet atsevišķus posmus kopā ar viņu deva neizmērojamu enerģijas devu!

Lai arī Dinam ļoti patīk ceļot, šī skrējiena laikā viņš saprata, cik maz patiesībā viņš pazīst savu dzimto zemi.

Tāpēc pēc projekta noslēguma visa gada garumā katru nedēļas nogali Dins pavadīja, iepazīstot un apceļojot Latviju.

Filmas reklāmas rullītis.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu