Vācija kritizē Trampa lēmumu izbeigt ASV attiecības ar PVO (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Vācijas veselības ministrs Jenss Špāns
Vācijas veselības ministrs Jenss Špāns Foto: Reuters/ScanPix

Vācija sestdien kritizēja ASV prezidenta Donalda Trampa lēmumu izbeigt ASV attiecības ar Pasaules Veselības organizāciju (PVO), norādot, ka tas ir solis atpakaļ veselības aizsardzībai pasaulē.

PVO ir "vajadzīgas reformas, lai tā varētu nest labumu", paziņoja Vācijas veselības ministrs Jenss Špāns.

"Un Eiropas Savienībai ir jāuzņemas vadošā loma un vairāk jāiesaistās finansiāli," norādīja Špāns, piebilstot, ka tā būs viena no Vācijas prioritātēm, kad tā 1.jūlijā uzņemsies Eiropas Savienības prezidentūru.

Špāns Trampa lēmumu raksturoja kā "sarūgtinošu soli atpakaļ starptautiskajai veselībai".

Tramps piektdien paziņoja, ka Savienotās Valstis izbeidz attiecības ar PVO.

"Tā kā viņi nav spējuši veikt pieprasītās un ļoti vajadzīgās reformas, mēs šodien izbeigsim mūsu attiecības ar Pasaules Veselības organizāciju un pārvirzīsim šos līdzekļus citām steidzamām globālajām sabiedrības veselības vajadzībām pasaulē," paziņoja Tramps.

"Ķīnas Uhaņas vīrusa slēpšana ļāva slimībai izplatīties pa visu pasauli," norādīja Tramps.

ASV, kas līdz šim bijušas lielākais PVO finansētājs, pagājušajā mēnesī kritizēja PVO par Covid-19 krīzes "nemākulīgu vadību".

Tramps 14.aprīlī paziņoja par ASV finansējuma apturēšanu PVO, jo šī ANO aģentūra, pēc viņa teiktā, slēpusi jaunā koronavīrusa uzliesmojuma nopietnību Ķīnā pirms tā izplatīšanās pa visu pasauli.

Tramps aprīlī sacīja, ka PVO ir liegusi pārredzamības iespēju saistībā ar Covid-19 uzliesmojumu un ka ASV tagad "apspriedīs, ko darīt ar visu naudu, kas tiek nodota PVO".

PVO lielākais finansējuma avots ir ASV, kas pērn tai piešķīra 400 miljonus ASV dolāru.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu