Lūsis komentē ⟩ Geitss izstrādājis lietotni latviešu izspiegošanai (109)

Toms Lūsis
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TVNET

Mēs dzīvojam fantastiskā laikā – pirms kādiem pieciem, desmit gadiem es nespētu iedomāties, ka pienāks brīdis, kad teju vai katra nākamā diena nesīs sev līdzi arvien jaunus un grūti tveramus brīnumus no alternatīvi apdāvinātākajiem līdzpilsoņiem.

Proti, jau mirkli pēc jaunās lietotnes “Apturi Covid!” nākšanas klajā internetā sāka ceļot kāda ķēdes vēstule, kuras autore Ilze bija nepamatoti nobažījusies, ka viņu, viņas ģimeni, draugus un paziņas izsekos pat citu telefonos uzinstalēta lietotne.

Ar satraucošo ziņu momentā sāka dalīties tālāk cilvēki, kurus ļoti satrauc arī tādas tēmas kā ar vakcīnām mērķtiecīgi iepotēts autisms, 5G mērķis paverdzināt nāciju, “atmiņas ūdens” ārstnieciskās īpašības, kā arī tas, ka Covid-19 ir mākslīgi radīts, lai iznīcinātu demokrātiju. Vārdu sakot – pilna buķete.

Lūk, arī sociālajos tīklos izplatītā “ziņa”:

Draugi!!!

Visiem maniem kontaktiem, kuri plāno instalēt lietotni Apturi Covid savos viedtālruņos, lūdzu dzēst mani no savu tālruņu, e-pastu, Facebook un citu sociālo, komunikācijas platformu un aplikāciju kontaktu sarakstiem PIRMS! šīs lietotnes instalēšanas savos viedtālruņos!

Jums nav manas piekrišanas izmantot manu tālruņa numuru, e-pastu, vārdu vai jebkuru citu personisku informāciju saistībā ar lietotni Apturi Covid, lai ar šīs lietotnes palīdzību tās īpašnieki identificētu, izsekotu vai iegūtu manus, manas ģimenes, manu draugu un paziņu kontaktus. Saprotu, ka visi Jūsu kontakti, kā arī Jūsu kontaktu kontakti kļūs zināmi Apturi Covid lietotnes īpašniekiem uzreiz pēc tās instalēšanas Jūsu viedtāruņos.

Redzot, kas notiek Ķīnā ar līdzīgas lietotnes izmantošanu, es atsakos kļūt par Apturi Covid lietotnes tiešu vai netiešu lietotāju. Es nevēlos, lai valdība vai kāda cita organizācija jebkādu iemeslu dēļ izseko mani. Tas ir pretrunā ar manām cilvēktiesībām.

Es neizmantošu lietotni Apturi Covid un aizsargāšu savus kontaktus. Nevienam nav tiesību izsekot mani bez manas piekrišanas.

Paldies par godaprātu.

Pirmkārt – šī lietotne vienkārši nespēj izdarīt nevienu no tai piedēvētajām lietām. Neviens nevar būt eksperts visās jomās, un nav jākaunas no lietām, ko nezinām, tāpēc, ja kāds neorientējas datu drošības un IT jomās, šajā jautājumā var pavisam vienkārši atrast informāciju, ko par to saka daudzi dažādās firmās un sektoros strādājoši nozares speciālisti. Protams, ja dzīvo realitātē, kurā pilnīgi visus pasaules ekspertus un medijus ir uzpircis Soross un Bils “es vēlos čipot visu pasauli” Geitss, tas nez vai palīdzēs.

Otrkārt un, manuprāt, vēl būtiskāk, reāli, Ilze – kuru tieši valstiskā līmenī interesē tevis un tavu paziņu izsekošana? Tu baidies, ka kāds nozags tavus kodolieroču palaišanas kodus? Kāds noklausīsies tavas slepenās sarunas ar Trampu? Pārtvers slepenas Valsts drošības dienesta jaunās ēkas skices? Uzzinās, kuri no “Atsaucīgo māmiņu foruma” anonīmajiem jautājumiem ir tavi un kurā “Candy crush” līmenī esi? Lūdzu.

Treškārt – šī lieliskā ziņa tiek izplatīta sociālajā tīklā, kurā cilvēks ir autorizējies ar savu e-pasta adresi un norādījis savu vārdu, uzvārdu un citus personas datus. Piemēram, man nevajag superspiega spējas, lai pēc divām minūtēm internetā jau zinātu, ka Ilze ir mācījusies augstskolā “Turība”, viņai simpatizē Valentīna Jeremejeva un Trampa viedoklis. Ilze tic, ka varas iestādes vēlas čipot bērnus, Andris Ciekurs par sejas masku lietošanu ir zinošāks par Ugu Dumpi, Gobzems ir vienīgais mūsu glābējs, bet Mārupē tiek ievākti latviešu DNS. Varēju lasīt arī tālāk, bet nedaudz sāka sāpēt galva. Pilnīgi nesaistīti ar šo visu atcerējos, ka latviešiem ir tāds teiciens “dumjš kā zābaks”.

Amizanti, ka vislielākās bailes no izsekošanas ir tiem pašiem cilvēkiem, kuri karantīnas sākumā pieprasīja, lai tiktu izsekoti ar Covid-19 saslimušie un publiski būtu pieejama informācija par to, kā viņus sauc un precīzi kur viņi atrodas. Tātad selektīva izsekošana un personas datu izmantošana patiesībā ir pilnīgi normāla štelle. 

Kā jau ierasts, arī šoreiz nepārbaudītās un nepatiesās informācijas priekšā salūza vairāki sabiedrībā pazīstami cilvēki. Piemēram, reperis Gačo ne tikai dalījās ar satraucošajiem jaunumiem, bet arī piebilda: “Ielādējiet sev pakaļā savu aplikāciju!”, kamēr grupas “Jumprava” solista Aigara Grāvera ierakstu pārpublicēja “Memory water” “ziņu” portāls. Šis, starp citu, ir neganti uzticams informācijas resurss, kurā atradīsiet arī tādas ziņas, kā “9 fakti par starptautisko noziedznieku Sorosu”, “2020. gada 26. maija apvērsums Latvijā”, “Kādēļ pret vīrusu saslimšanām nav ieteicams vakcinēties?”, “Aldis Gobzems: Karš, kuru pieteica viņi” un “Pierādījumi, ka 5G ir militārs NATO projekts”. Lapā atrodama arī Covid-19 tēmai veltīta sadaļa – “Vīrusa afēra”. Tiešām skaisti.

Šis, protams, nav nekas pārlieku pārsteidzošs, jo Agneses Rakovskas cīņa pret 5G ieviešanu savulaik jau lieliski iezīmēja to, ka spējai radīt populāru mūziku nav nekādas tiešas korelācijas ar kritisko domāšanu.

Pretošanās loģikai ir lieliski piemērota intelektuāli apdalītajiem, jo protestēšana pret valdību un iekārtu rada maldīgu apziņu par piederību izstumtai inteliģencei. Šiem cilvēkiem ir sajūta, ka viņi piedalās ceturtajā atmodā. Kādam politiķim Aldim atliek sociālajos tīklos ierakstīt: “Manus atbalstītājus Vienotības pakaļskrējēji soctīklos sauc par neizglītotiem muļķiem”, un daļai sabiedrības ir pilnīgi skaidrs, ka patiesība ir viņu pusē, jo daudz vienkāršāk ir radīt viltus realitāti, nekā atzīt, ka varbūt tomēr neesi pati spožākā lampiņa virtenē.

Un ir pilnīgi vienalga, vai šiem cilvēkiem met sejā viņu viedokli atspēkojošus faktus, jo tas vienkārši liks ieņemt vēl kareivīgāku aizstāvības pozīciju un stiprinās pārliecību, tāpēc ka tā darbojas smadzenes un arī šis ir zinātniski izpētīts fakts (iepriekš jau nedaudz aprakstīju “The Backfire Effect” fenomenu).

Saprotams, ka arī šis ir pasūtījuma raksts, ar kuru varas kliķe cenšas aizmiglot skatu patiesi apgarotajiem patiesības lāpas nesējiem. Starp citu – vai zinājāt, ka esmu ķirzakcilvēks?

Komentāri (109)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu