EP Vietējo pašvaldību palātas prezidents atkārtoti aicina atlikt novadu reformas virzību Latvijā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pie Saeimas piketē pret novadu reformas izskatīšanas veidu
Foto: Pie Saeimas piketē pret novadu reformas izskatīšanas veidu Foto: Jānis Škapars/TVNET

Izvērtējot situāciju Latvijā, Eiropas Padomes (EP) Vietējo un reģionālo pašvaldību kongresa Vietējo pašvaldību palātas prezidents Kzavjē Kadorē atkārtoti aicina apturēt administratīvi teritoriālo reformu, informēja Latvijas Pašvaldību savienībā (LPS).

Ņemot vērā pēdējā mēneša notikumus un krīzes radītos izaicinājumus, LPS aicināja EP ekspertus sniegt viedokli par administratīvi teritoriālās reformas Latvijā norisi Covid-19 pandēmijas un valstī noteiktās ārkārtējās situācijas laikā.

Rezultātā palātas prezidents Kadorē paudis bažas par reformas sasteigto īstenošanas procesu Latvijā, jo īpaši ņemot vērā ilgstošo Covid-19 pandēmijas izraisīto krīzi, apgalvo LPS.

LPS atgādina, ka vizītes laikā Rīgā Kadorē un viņa līdzziņotājs Marks Kolss īpaši akcentēja, ka administratīvi teritoriālās reformas sagatavošanas un ieviešanas laikā nav bijušas pietiekamas, savlaicīgas un atbilstošas konsultācijas ar iesaistītajām pašvaldībām, LPS un iesaistīto pašvaldību iedzīvotājiem, kā tas ir noteikts Eiropas Vietējo pašvaldību hartā.

"Tāpēc mūsu sagatavotais rekomendāciju projekts aicina Latvijas varas iestādes atlikt administratīvi teritoriālās reformas likumprojekta pieņemšanu līdz pienācīgā veidā būs notikušas godīgas un efektīvas konsultācijas, lai vietējās pašvaldības un to asociācija varētu paust savu viedokli un izteikt priekšlikumus par reformas saturu un laiku," pauž Kadorē.

Savukārt LPS priekšsēdis Gints Kaminskis (LZS) norāda, ka šobrīd pasaulē galvenā uzmanība tiek pievērsta Covid-19 izplatības ierobežošanai un pandēmijas izraisītās krīzes seku mazināšanai, kā arī ekonomiskās izaugsmes atjaunošanai.

"Arī pašvaldībām šobrīd tā ir prioritāte, rēķinoties ar krīzes izraisītajām sekām. Esošā situācija radījusi daudz neparedzētu izaicinājumu demokrātijas principu nodrošināšanai, izskatot administratīvi teritoriālo reformu Saeimā, un nav skaidrs, kāpēc reforma jāvirza sasteigti," pauž Kaminskis, norādot, ka procesam jābūt demokrātiskam, kvalitatīvam un tiesiskam, jo tas skar ļoti daudzu iedzīvotāju turpmāko dzīvi.

Viņaprāt, augsta līmeņa eksperta viedoklis, Satversmes tiesas spriedums, kā arī ārkārtējā situācijā noteiktie ierobežojumi valdībai un Saeimai ir nopietni jāņem vērā, turpinot darbu pie pašvaldību reformas. 

Kā ziņots, februārī, pēc pērn notikušās "faktu vākšanas vizītes", EP Vietējo un reģionālo pašvaldību kongresa eksperti aicināja Latvijas valdību atlikt reformu līdz tiks nodrošinātas "godīgas, efektīvas konsultācijas ar pašvaldībām un iedzīvotājiem".

Tāpat ziņots, ka Satversmes tiesas šī gada maijā pieņēma spriedumu, ka vides un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (AP) izdotais rīkojums, ar kuru apturēta Ikšķiles iedzīvotāju aptauja, neatbilst Satversmei. Vienlaikus arī Valsts kontrole savā revīzijā vērsusi uzmanību uz VARAM tēriņu neizsekojamību administratīvi teritoriālās reformas informatīvās kampaņas organizēšanā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu