Plānots izsludināt 400 000 sejas masku iepirkumu mazaizsargātāko personu grupu apgādāšanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens / LETA

Šonedēļ elektroniskajā iepirkumu sistēmā plānots izsludināt 400 000 higiēnisko sejas masku iepirkumu mazaizsargātāko personu grupu apgādāšanai, pirmdien Patērētāju tiesību aizsardzības centra rīkotajā vebinārā sacīja Ekonomikas ministrijas Iekšējā tirgus departamenta direktore Inga Apsīte.

"Pēc iepirkuma noslēgšanās šīs higiēniskās sejas maskas ar Labklājības ministrijas un pašvaldību starpniecību tiks izplatītas mazaizsārgātākajām personu grupām," sacīja Apsīte.

Viņa piebilda, ka vairāki Latvijas ražotāji tuvākajā laikā plāno sākt arī medicīnisko sejas masku ražošanu.

Jau ziņots, ka, ņemot vērā Ministru kabineta pieņemto lēmumu par rekomendāciju lietot mutes un deguna aizsegu, Ministru kabinets 14.maijā lēma veikt centralizētu 400 000 higiēnisko sejas masku iepirkumu mazaizsargātāko personu grupu apgādāšanai ar sejas maskām.

Latvijā izstrādāta vienota tehniskā specifikācija higiēnisko sejas masku ražošanai un šūšanai mājas apstākļos, tāpat paredzēts, ka valsts centralizēti nodrošinās mazaizsargātās personu grupas ar sejas aizsarglīdzekļiem.

Higiēnisko sejas masku tehnisko specifikāciju sagatavoja Rīgas Tehniskās universitātes Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Dizaina tehnoloģiju institūta asociētā profesore un vadošā pētniece Inga Dāboliņa, ņemot vērā zinātniskajā literatūrā pieejamās atziņas par dažādu tekstilmateriālu pielietojamību Covid-19 izplatības ierobežošanai.

Plānots, ka Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs sadarbībā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem centralizēti veiks iepirkumu un nodrošinās iegādāto preču uzglabāšanu. Sejas aizsarglīdzekļu sadali ilgstošās sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijām nodrošinās Labklājības ministrija, taču pašvaldībām būtu jāuzņemas atbildība par sejas masku izdali pārējām mērķa grupām ar sociālo pakalpojumu sniedzēju starpniecību.

Līdz 9.jūnijam Latvijā ir izsludināta ārkārtējā situācija slimības Covid-19 izplatības ierobežošanai. Tostarp noteikti dažādi aizliegumi, kas skar ekonomiku, lai aizsargātu iedzīvotāju veselību. Valsts arī ieviesusi atbalsta pasākumus uzņēmēju un strādājošo atbalstam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu