Ziemeļniecisks "Miami Vice". Saruna ar "Kasešu" mūziķi Rūdolfu Zagorski

Jānis Žilde
, Galvenā redaktora vietnieks
CopyDraugiem X Whatsapp
Rūdolfs Zagorskis
Rūdolfs Zagorskis Foto: No personīgā arhīva

Maija beigās Vaidavas sintpopa apvienība "Kasetes" nākusi klajā ar otro studijas albumu "Dialogue" (Naba Music/Melo Records). Aicināju vienu no grupas dalībniekiem Rūdolfu Zagorski uz īsu sarunu.

Kopš iepriekšējā albuma "Jaunā kārtība" paskrējuši gandrīz pieci gadi. Kas pa šo laiku mainījies? Grupas sastāvs, muzikālā gaume... 

Tiešām, pieci gadi! Grupas kodols ir nemainīgs - Rūdolfs Zagorskis, Kārlis Zagorskis un Oskars Tupuriņš. Dzīvajās performancēs mums ar basu un sintezatoriem palīdz Jānis Liepiņš. Par grupu un sevi varu teikt kā daudzi mākslinieki - esam sava stila meklējumos, kas, manuprāt, nav nekas slikts. Arī šis albums sākumā tika plānots akustiskāks, bet galarezultātā tomēr atguva elektroniskāku skanējumu.

Nenoliegšu, ka ietekme joprojām ir nemainīga - astoņdesmito gadu latviešu un ārzemju mūzika, kas uzliek sava stila rāmi un standartus, kurus mēs mēģinām ievērot un papildināt ar mūsdienīgākiem elementiem.

Pa šo laiku, starp citu, arī esam izdevuši četru dziesmu mazalbumu "It's Fine".

Jaunais albums pieteikts kā ziemeļniecisks Miami Vice. Vai vari paskaidrot detalizētāk? 

Astoņdesmito gadu estētika bieži vien tiek salīdzināta ar saulrietiem, violeti rozā neona gaismām un baltu lamborghini Maiami ielās. Esmu retro auto fans, un bieži vasaras naktīs ir nācies braukt pa Rīgu ar savu 1986. gada audi, un jāsaka - sajūtas ir līdzīgas.

No TVNET arhīva: lasi TVNET sarunu ar "Kasetēm" 2015. gadā.

Albuma vāks, manuprāt, ir izdevies. Kāda ir tā tapšanas vēsture? 

Albuma vāka autore ir Laima Sirmā. Foto uzņemts no kādas dzīvokļu ēkas Pļavniekos. Būtībā šī bilde ir divu bilžu savienojums. Paldies modelei Gunitai, kā arī Valtam Čibalam, kurš to visu salika vienā veselā.

Kasetes "Dialogue"
Kasetes "Dialogue" Foto: publicitātes

Vai atsauces uz astoņdesmitajiem gadiem ir vēl aizvien modē? Vai modei nesekojat? Esmu ievērojis, ka pamazām popkultūrā sāk atgriezties deviņdesmitie, īpaši apģērbu modē...

Manuprāt, popkultūrā vienmēr būs kaut kas tāds, kas aizgūts no iepriekšējiem gadu desmitiem. Nemaz nerunājot par bungu mašīnu sampliem un analogajiem sintezatoriem. Ja kaut kas tolaik ir "nostrādājis" uz auditoriju, tad tas lielākā vai mazākā mērā strādās arī uz mūsdienu publiku. Jāatzīst, ka astoņdesmito gadu ietekmi visvairāk jutu, tieši kad izveidojām "Kasetes" - ap 2013. gadu. Apģērbu modei un tendencēm īsti nesekoju, bet ir sanācis atklāt pāris muzikālās apvienības, piemēram George Clanton, kur izteikti jūtama deviņdesmito gadu industriālā skaņa un pārkompresēti bungu celiņi, kas apvienoti ar astoņdesmito gadu sintezatoru tembriem.

Rūdolfs Zagorskis
Rūdolfs Zagorskis Foto: No personīgā arhīva

Ja par galvaspilsētu un tās vilinājumu. Vai vēl aizvien dzīvojat Vaidavā?

Sakarā ar visu šo Covid-19 situāciju, esmu nobāzējies savu vecāku mājā Vaidavā un laukos jūtos ļoti labi. Šeit esmu iekārtojis savu darba vietu un attālināti strādāju IT uzņēmumā.

Vai šis pašizolācijas laiks devis kādu radošu impulsu vai tieši pretēji, prāts ir sastindzis? Par tādu kā krīzi radošajā darbībā, neskatoties uz to, ka ir daudz brīva laika, runā daudzi mūziķi.

Šobrīd diezgan aktīvi strādājam ar jaunām dziesmām un sadarbībām, tāpēc nevarētu teikt, ka radošais process ir apstājies. Ar grupas biedru Oskaru regulāri apmaināmies ar demo idejām. 

Albums pieejams nevis kasetē, bet gan vinilplatē. Kā tad palika ar tām kasetēm? Pirms pāris gadiem taču atkal kļuva modīgi izdot albumus kasetēs... 

Vinila piedāvājums nāca negaidīti. Grasījāmies jau albumu likt straumēšanas servisos, bet pēkšņi pie mums ar piedāvājumu albumu izdot vinilā nāca Madars no "Radio Naba/Melo records". Esam priecīgi un pateicīgi "Radio Naba" par iespēju īstenot sen lolotu sapni - savu vinila plati. "Kasešu" albums kasetēs ir nākamais mērķis.

----

Albuma tituldziesma "Dialogue".

Jāpiebilst, ka jaunajā "Kasešu" albumā iekļautas kompozīcijas, kas tapušas, sadarbojoties ar tādiem Latvijas mūziķiem kā MNTHA, Podruga, Anete Stuce (grupa "Rīgas modes"), projekts "2222" (ansis, Viesturs Melders). Platē dzirdamas divas pie klausītājiem jau nonākušas dziesmas "Pager" un "Like You", kuras producējis Aleksis Luriņš.

Albuma ieraksts un apstrāde veikta studijā "Vaidavas skaņas" laika posmā no 2016. līdz 2019. gadam. Albumu māsterējis Ģirts Laumanis (Lomix).

"Kasetes"
"Kasetes" Foto: publicitātes

Noklausies albumu.

Apvienība "Kasetes" dibināta 2012. gadā. Tajā muzicē Rūdolfs Zagorskis (sintezatori), Kārlis Zagorskis (elektriskās bungas), Oskars Tupuriņš (ģitāra) un Jānis Liepiņš (bass). Līdz šim "Kasetes" radījuši noskaņas pilnus remiksus vairākām pašmāju grupām ("Satellites LV", "Rīgas Modes" u.c.), izdevuši divus EP minialbumus, piedalījušies Reiņa Spailes īsfilmas "Tukšās zemes ritmi" skaņu celiņa izveidē, kā arī 2015. gadā klajā laiduši debijas albumu "Jaunā kārtība".

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Par materiāla saturu atbild SIA "TVNET". Saturu veidoja Jānis Žilde.

Foto: #SIF_MAF2020
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu