Baltkrievijā aizturēti vairāki desmiti opozīcijas aktīvistu (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Pirmdien Baltkrievijā pēc politiska mītiņa, kas sarīkots pirms vasarā gaidāmajām prezidenta vēlēšanām, aizturēti vairāki desmiti opozīcijas aktīvistu, tostarp ietekmīgais opozīcijas līderis Mikola Statkevičs.

Varasiestādes paziņojušas, ka prezidenta vēlēšanas notiks 9.augustā, un pašreizējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko, kas pie varas atrodas jau kopš 1994.gada, apstiprinājis, ka viņš tajās startēs uz vēl vienu pilnvaru termiņu.

Pirmdien ielās izgāja cilvēktiesību aizstāvji, kas protestēja pret video blogera Sergeja Tihanovska aizturēšanu par "vardarbību pret policiju" piektdien notikušā mītiņa laikā.

Videokadros no mītiņa, kura laikā Tihanovska dzīvesbiedre Svetlana vāca parakstus savas kandidatūras pieteikšanai prezidenta vēlēšanām, bija redzams, kā kāds policists pakrīt, taču varasiestādes sākušas izmeklēt pret policiju vērstu vardarbību.

Arī svētdien tika aizturēti vairāki cilvēki, kas bija pulcējušies, lai paustu atbalstu Svetlanai Tihanovskai.

Cilvēktiesību aizstāvju organizācijas "Vjasna" ziņo, ka pirmdien demonstrācijās, kas notikušas Grodņā un citās pilsētās, aizturēti aptuveni 50 cilvēki.

Tikmēr Lukašenko noraidījis iespēju, ka par Baltkrievijas prezidentu varētu kļūt sieviete.

"Mums ir vīrietis prezidenta amatam. Esmu par to pārliecināts," uzrunājot kādas rūpnīcas strādnieku, piektdien uzsvēra autoritārais valsts līderis. "Mūsu konstitūcija nav sievietei, un mūsu sabiedrība nav gatava balsot par sievieti."

Policija Minskā aizturējusi arī Statkeviču, kura kandidatūru prezidenta vēlēšanām, pamatojoties uz iepriekšējo sodāmību, varasiestādes maijā atteicās reģistrēt.

Statkevičs meta izaicinājumu Lukašenko jau 2010.gada vēlēšanās, taču pēc tam tika notiesāts par protestu organizēšanu un nonāca cietumā, no kurienes viņš tika atbrīvots tikai pēc pieciem gadiem, Minskai tobrīd cenšoties pielabināties Rietumiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu