Saule mostas no miega ar spēcīgāko uzliesmojumu divu gadu laikā (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Uz Saules norisinājies spēcīgākais uzliesmojums kopš 2017. gada oktobra, potenciāli liecinot, ka tā mostas no Saules minimuma. 

Šī aktivitāte norisinājās pēc tam, kad zinātnieki reģistrēja neparasti zemu Saules plankumu daudzumu. Pagaidām 2020. gadā ir piedzīvots vismazākais Saules plankumu skaits kosmosa izpētes laikmeta vēsturē, vēsta "Newsweek".

Saules plankumi ir reģioni uz Saules virsmas, kur temperatūra ir zemāka nekā citur. Tā rezultātā tie izskatās pēc tumšiem plankumiem. Tie veidojas vietās, kur magnētiskie lauki ir īpaši spēcīgi, kā arī ir saistīti ar Saules uzliesmojumiem jeb pēkšņām eksplozijām magnētisko lauku izmaiņu dēļ. 

Aktivitāte uz Saules virsmas palielinās un samazinās  gadu ciklā. Kad aktivitāte ir visaugstākā, parādās Saules plankumi. Šis periods tiek dēvēts par Saules minimumu – tas norisinās arī pašlaik. Līdz šim brīdim Saule ir bijusi 79% brīva no Saules plankumiem. 2019. gadā šis skaitlis bija 77% liels.  

Iepriekšējais Saules minimums norisinājās 2014. gadā, kad bija tikai viena diena bez Saules plankumiem. Savukārt 2012. 2013. un 2015. gadā nebija nevienas dienas, kad uz Saules nebūtu šo plankumu.  

29. maijā “NASA” paziņoja, ka uz Saules parādījusies plankumu kopa. Lai arī pagaidām tā nebija redzama, kosmosa aģentūra novēroja uzliesmojumus no tiem. Tie gan nebija pietiekami spēcīgi, lai tos varētu uztvert arī laikapstākļu novērošanas un prognozēšanas centri, tomēr eksperti saka, ka, ņemot vērā Saules zemo aktivitātes līmeni pēdējos mēnešos, tie ir ļoti nozīmīgi. 

Ja Saules aktivitāte sāk palielināties, tas nozīmē, ka Saules minimums ir beidzies un tā sāk nākamo 11 gadu ciklu. Pētnieki prognozē, ka nākamais Saules minimums norisināsies starp 2023. un 2026. gadu. 

“NASA” arī saka, ka vajadzēs vismaz sešus mēnešus novērojumu, lai precīzi pateiktu, ka ir sācies jauns cikls. 

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu