LNB e-pakalpojumu piedāvājums novērtēts kā starptautisks paraugs

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Augusts Zilberts
Augusts Zilberts Foto: LETA

Eiropas bibliotēku, informācijas un dokumentācijas asociācijas biroja apkopotajā ziņojumā Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) e-pakalpojumu piedāvājums novērtēts kā starptautisks paraugs, informē LNB pārstāvis Augusts Zilberts.

Zilberts pavēstīja, ka šī gada marta beigās tiešsaistē norisinājās Eiropas bibliotēku, informācijas un dokumentācijas asociācijas biroja Izpildkomitejas ārkārtas sanāksme. Tās mērķis bija apspriest bibliotēku stāvokli un pieredzi jaunā koronavīrusa pandēmijas apstākļos, īstenotos darbības modeļus un pakalpojumus, tostarp inovācijas, kā arī izvērtēt starptautisku risinājumu variantus, lai pakāpeniski atgrieztos ierastajā dzīvē.

Atbildot Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ģenerālsekretāra Antoniu Gutērreša aicinājumam uz solidaritāti un balstoties bibliotēku sniegtajā informācijā, birojs izveidoja 17 Eiropas valstu, tostarp Latvijas, bibliotēku asociāciju un bibliotēku pieredzes apkopojuma ziņojumu, saskaroties ar Covid-19 izraisīto krīzi.

LNB un tās e-pakalpojumu piedāvājums šajā starptautiskajā dokumentā novērtēts kā paraugs.

LNB pārstāvis uzsvēra, ka krīzes laiks galvenokārt ļāvis bibliotēkām popularizēt daudzveidīgus e-pakalpojumus un digitālās kolekcijas, kuru apmeklējuma rādītāji pieauguši eksponenciāli. Lai piedāvājumu klāstu paplašinātu arī ar kolekcijām un datubāzēm, kas ikdienā autortiesību aizsardzības dēļ pieejamas tikai bibliotēkās, sevišķi svarīgs faktors ir bibliotēku un atbildīgo ministriju savstarpējo attiecību kvalitāte.

Pēc Zilberta sniegtās informācijas, LNB šajā ziņojumā izcelta kā paraugs un vienīgā Eiropas bibliotēka, kas operatīvi panākusi vienošanos ar Autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūru/ Latvijas Autoru apvienību (AKKA/LAA) par Latvijas Nacionālās digitālās bibliotēkas periodisko izdevumu kolekcijas "Periodika.lv" un Grāmatu portāla brīvu pieejamību arī ārpus slēgtajām bibliotēkām.

Šāda vienošanās, kurā lielā nozīme ir Kultūras ministrijas (KM) atbalstam, starptautiskajā ziņojumā nodēvēta par "nepārspējamu etalona piemēru", kam daļēji līdzinās vienīgi Zviedrijas Karaliskās bibliotēkas nodrošinātā piekļuve laikrakstu vietnei, tiesa, tās brīvas izmantošanas termiņš beidzās 31. maijā, akcentēja Zilberts.

Periodika.lv
Periodika.lv Foto: periodika.lv

Kā vēl vienu teicamas sadarbības un pieredzes piemēru biroja izpildkomiteja esot izcēlusi LNB un KM sagatavotos ieteikumus Latvijas publiskajām bibliotēkām par pakalpojumu sniegšanas paņēmieniem ārkārtas situācijas laikā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu